Thursday 18 February 2010

Čorbast pasulj

U lonac izručiti oko 300g belog pasulja. Ne merim količinu, nego ocenim tako da pasulj potpuno prekrije dno lonca pa dodam još pola te količine. Sipati vodu samo da prekrije pasulj, kuvati nekoliko minuta i ovu prvu vodu prosuti. Sitno iseckati 3 glavice crnog luka srednje veličine, izručiti u lonac, staviti nekoliko komada suvog mesa (rebarca, iseckana jedna kolenica, slaninica, dimljene kosti), naliti vodom (proceniti, u zavisnosti od veličine lonca, napuniti do 2/3 zapremine) i kuvati na umerenoj vatri sve dok pasulj ne postane mekan a meso se raskuva tako da se lako odvaja od kostiju. Ne znam tačno koliko to traje vremenski, sigurno bude tri sata. Ako ne dodajete suvo meso - posoliti pre početka kuvanja, ako dodajete suvo meso posolite pasulj po ukusu tek na kraju - suvo meso je već slano, pa da ne preterate.
Kada je pasulj skuvan treba napraviti zapršku. Sipati ulje u tiganj da lepo prekrije dno, zagrejati, dodati 3-4 kašike brašna i propržiti par minuta, skloniti sa ringle pa dodati 2 kašike slatke "aleve" paprike, sve promešati i izručiti u pasulj. Ovako zapržen pasulj ostaviti blago da vri još desetak minuta, proverite da li je dovoljno slano i dodajte mleveni biber.

Pasulj spada u jela koje je zgodno spremiti nedeljom - za dva dana, možete da ga zamrznete pa da podgrejete kada nemate ručak a mrzi Vas da kuvate. Između ostalog, većina dece rado jede pasulj, zabavlja ih da izdrobe hleb u tanjir ili da umaču, nemojte se iznenaditi ako vam traže još.

Žuti pasulj spremite slično kao beli uz sledeće izmene: nemojte stavljati suvo meso, sipajte jednu ili dve šolje soka od paradajza jer treba da je kiselkast, pazite da na kraju ne preterate sa zaprškom jer treba da je čorbastiji. Naravno, ako Vam se učini da je preterano gusto, razblažite sa malo vode.

Sastojci: 3 glavice crnog luka srednje veličine, 300-500g pasulja u zavisnosti od količine koju spremate, nekoliko komada suvog mesa (oko 500g) ili slanine (oko 200g), so, biber, slatka mlevena paprika, malo ulja.