Wednesday 17 February 2010

Paradajz sos

U šerpicu zapremine 1l sipati ulje da dobro pokrije dno. Kada se ulje zagreje (uključite ringlu na dvojku) dodati tri kašike šećera i mešati dok šećer ne karamelizuje (pretvori se u braonkastu masu) što sosu daje poseban šmek. Sada dodati dve kašike brašna i propržiti još minut-dva. Naliti sa 3-4dl soka od paradajza i ostaviti da "šapuće" na tihoj vatri (smanjite jačinu na keca), dvadesetak minuta uz povremeno mešanje. Ne brinite što će se neposredno po dodavanju paradajza napraviti grudvice - to je zbog karamelizovanog šećera. Tokom kuvanja one će nestati. Ako Vam se učini da je sos gust, razblažiti ga onim što vam je pri ruci: sok od paradajza, voda ili supa.
Moje pravilo je: uvek je lakše razblažiti ono što je gusto nego ukuvati kada je preterano retko. Obično su industrijski sokovi od paradajza dovoljno slani te nije potrebno dodatno soliti.

Paradajz sos najčešće se služi kao prilog uz ćufte, krokete od krompira, rinflajš (meso iz supe)... Ovako skuvan sos je pravi Banaćanski, prilično sladak i gust. Ako više volite manje sladak sos - dodajte manje šećera ili ga potpuno izbacite.

Sastojci: 3 kašike šećera, 2 kašike brašna, malo ulja, 3-4dl soka od paradajza.