Wednesday 10 March 2010

Banaćanska štrudla sa makom

U čašu sipati 250ml mlake vode, staviti jedno pakovanje svežeg kvasca (oko 40g), kašiku šećera, posuti brašnom i ostaviti da kvasac počne da radi (pojave se mehurići po površini i formira se sloj rastopljenog kvasca). U veću vanglu za mešenje izručiti 3 šolje brašna, kašičicu soli, vodu sa rastopljenim kvascem i 250ml mlakog mleka. Rukom mesiti testo i dodavati još brašna po potrebi. Treba da se dobije glatko, ne mnogo tvrdo testo koje se odvaja od prstiju. Testo posuti brašnom, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste.
Kada se zapremina udvostruči premesiti testo, ako je potrebno posuti šakom brašna. Sto ili neku drugu površinu posuti brašnom, izručiti testo i podeliti ga u dve jufke (lopte). Veću kuhinjsku krpu posuti brašnom, staviti jednu loptu testa na krpu i oklagijom razviti testo debljine prsta (na krpi) u pravougaonik (20x25cm). Penasto varjačom umutiti 3-4 kašike masti. Premazati testo penasto umućenom mašću, nafilovti makom i pomoću krpe srolati štrudlu i spustiti je u podmazan pleh (20x30cm). Isto uraditi i sa drugom polovinom testa. Štrudla treba da odstoji u plehu još 45min a za to vreme zagrejte rernu na 250 stepeni. Neposredno pre pečenja štrudlu premazati žumancetom. Pečenu je izvrnuti na krpu, ušuškati, ostaviti da se malo ohladi i seći.

Fili: Staviti na umerenu vatru da provri oko 3dl mleka sa 28 kašika šećera, pa onda dodati 500g mlevenog maka, promešati i skloniti sa vatre - da se ohladi. Ova količina je dovoljna da se obilno nafiluju 2 savijače.

Mak se sporo melje, zato je bolje kupiti samleven mak - ima ga u prodavnicama zdrave hrane. Pleh u kom se peče štrudla treba da je „uži“ (knap stanu dve savijače) da ne bi narasle u širinu nego da dobiju lep valjkast oblik i ne brinite, neće pobeći iz pleha. Rerna treba da je zagrejana na 250°C da bi testo lepo naraslo tokom prve faze pečenja. Ipak, da štrudla ne bi izgorela (pošto se peče malo duže), kada se blago zarumeni, naraste i uhvati se korica, treba je pokriti papirom za pečenje i smanjiti temperaturu na 200°C. Pečena štrudla ima lepu, krckavu, tamno smeđu koricu i najlbolja je topla, posuta šećerom u prahu.

Ovo je pravi, tradicionalni, banaćanski recept za štrudlu. Kao i sva kisela testa, zahteva da ste posvećeni i malo više vremena. Nikako ne odustajte ako baš ne uspe iz prve jer je potrebno malo veštine, a kada jednom savladate lekciju mesićete sve što poželite.

Sastojci: 250ml vode, 250ml mleka, 1 pakovanje kvasca (oko 40g), 1 kašičica soli, brašno (po potrebi), 30ak kašika šećera, 500g maka, 1 žumance.