Sunday 7 March 2010

Braunis (brownies)

Prvo staviti 200g crne čokolade (75% kakao) da se topi na pari. Uzeti dve plastične posude za mućenje pa u jednu izdvojiti 4 belanca, a u drugu 4 žumanca. U belanca staviti prstohvat soli a u žumanca dodati 200g putera (omekšalog na sobnoj temperaturi) i 200g šećera. Mikserom prvo umutiti belanca u čvrst šne. Ne morate da perete metlice posle belanaca... pa odmah zatim umutite puter, šećer i žumanca da bude penasto. Izručiti šne od belanaca u posudu sa umućenim puterom i sve lagano izmešati varjačom. Dodati 100g brašna, 1 kašičicu suvog kvasca, promešati...U međuvremenu se i čokolada rastopila na pari, pa i nju dodajte u smesu i izmešajte da bude ujednačeno.
U pleh prečnika oko 27cm staviti papir za pečenje, izručiti masu. Braunis peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 15-20 minuta. Paziti da se ne prepeku jer ne treba da budu suvi! Već nakon 15 minuta čačkalicom probodite kolač negde bliže sredini, pa ako izvučete čistu čačkalicu - znači da je gotovo.

Braunis ohladiti, seći na kockice pred služenje... Odlični su, sočni i što je najbitnije - brzo se prave!!!

Ako baš nemate novca za skupu čokoladu koja sadrži kakao bar 75%, može da prođe i Štarkova Menaž. Od Braunis možete da napravite i poseban užitak gostima i to ovako: nećete ih seći na kockice nego na obične parčiće - kao tortu. Neposredno pred služenje na parče stavite veliku kuglu sladoleda od vanile, pa preko sladoleda neko slatko od jagoda ili šumskog voća. Ako ste vešti, ovaj preliv od šumskog voća možete i sami da napravite (skuvajte šumsko voće sa šećerom i malo vode, dok sirup postane gust, ali pazite da se voće ne raskuva).

Sastojci: 200g crne čokolade - 75%kakao, 200g putera, 200g šećera, 4 cela jaja, 1 kašičica suvog kvasca, 100g brašna.