Friday 5 March 2010

Kroketi od krompira

Skuvati 6 većih krompira, ocediti, ispasirati i ostaviti da se prohladi. U krompir razbiti 2-3 cela jaja, so, kašiku masti (a može i bez), 3 kašike prezli i brašna toliko da se zamesi testo. Testo ne treba da bude previše tvrdo, nego srednje - da se odvaja od prstiju i da mogu lepo da se oblikuju kroketi. Formirati okrugle ili valjkaste krokete i pržiti ih na dobro zagrejanom ulju. Pošto treba da se prže u dubokom ulju, zgodno je uzeti šerpicu manjeg prečnika i naliti oko 3cm ulja. Rumene krokete vaditi na papirni ubrus koji upije višak masnoće.

Služiti uz paradajz sos, sos od mirođije ili neki drugi, dobra kombinacija uz krokete su sir i mileram.

Sastojci: 6 većih krompira, 2-3 cela jaja, 3 kašike prezli, so, 1 kašika masti (a može i bez), brašna po potrebi.