Tuesday 2 March 2010

Lignje na buzaru (ribarske)

Očistiti 1kg lignji. Najbolje je da Vam u obližnjoj ribarnici pokažu kako se to radi - jednostavno je. Iseče se deo sa pipcima i iz centralnog dela izvadi se jedna kuglica. Zatim se iz tela lignje izvuče hrskavica koja liči na celofan i ide celom dužinom, a onda iz tela treba izvaditi nešto što liči na creva i na karaju, naravno, oprati. Očišćene lignje iseći na krupne kolutove, pipci treba da ostanu iz jednog dela. U tiganj sipati 1dl maslinovog ulja, pa u hladno ulje dodati lignje, 2-3 čena belog luka isečena na polovine, oko 1.5dl belog vina, so, biber, dosta iseckanog pešuna. Sve ovo dinstati na umerenoj temperaturi oko pola sata.
Kada je gotovo (lignje mekane, vino prilično isparilo) posuti prezlama da dobije gustinu i ukrčkati još nekoliko minuta i služiti uz bareni pirinač.

Da lignje ne budu žilave, možete ih nakon čišćenja posuti sodom bikarbonom i ostaviti da odstoje do pola sata, posle ih operete hladnom vodom, ocedite i dalje spremate. Pazite da ne preterate sa prezlama jer saft ne treba da bude mnogo gust.

Sastojci: 1kg lignji, 1dl maslinovog ulja, 1.5dl belog vina, 2-3 čena belog luka, veza peršuna, so, biber.