Friday 19 March 2010

Njoki

Njoki se prave od klasičnog krompirovog testa, dakle ovako:
Skuvati 6 većih krompira, ocediti, ispasirati i ostaviti da se prohladi. U krompir razbiti 2-3 jaja, so, kašiku masti (a može i bez), 3 kašike prezli i brašna toliko da se zamesi testo. Testo ne traba da bude previše tvrdo, nego srednje - da se odvaja od prstiju i da mogu lepo da se oblikuju njoki. Formirati male, valjkaste knedlice (možete ih pritisnuti viljuškom, da dobiju rebrastu površinu) i odlagati ih na površinu posutu bršnom. Njoke spuštati u kipuću, slanu vodu. kada isplivaju na površnu ostaviti ih da se kuvaju još par minuta (moraju zaržati oblik) i vaditi ih rešetkastom kašikom u đevđir, jer treba da se potpuno ocede.
Njoki su odličan prilog uz sva softana jela - gulaš, sote, lovačke šnicle, razni sosevi sa ili bez mesa... Možete napraviti veću količinu i zamrznuti ih, pa po potrebi zaleđene skuvati. Ako hoćete da izgledaju živopisno, slobodno u testo dodajte blanširan i iseckan spanać.

Sastojci: 6 većih krompira, 2-3 jaja, so, kašika masti, 3 kašike prezli, brašna po potrebi.