Friday 16 April 2010

Bela čorba (pileća ili juneća)

Zelen (šargarepa, peršun, paškanat...), meso i glavicu crnog luka (ne seckana) posoliti pa naliti sa oko 2l vode i staviti da se kuva na umerenoj temperaturi. Kada je meso skuvano (lako se odvaja od kosti, potpuno je mekano), u čorbu dodati ređi bešamel - nastaviti sa kuvanjem još par minuta. Čorbicu služiti uz mileram u koji možete da dodate sirovo žumance, ili umesto pavlake dodajte par kapi soka od limuna.
Bešamel: Na puteru propržiti 2 kašike brašna i naliti sa oko 500ml mleka, pa ostaviti da se malo prokuva (da dobije glatku strukturu ali da ipak ostane retko).

Kada kuvate čorbicu, uvek je zgodno iskoristiti komade mesa kao što su krilca i drugi delovi pileta sa puno kostiju, ili komadi junetine sa kostima.

Sastojci: veza zeleni, oko 300g mesa po izboru, so, komad putera, 2 kašike brašna, 500ml mleka.