Wednesday 28 April 2010

Pečenje (praseće, jagnjeće, pileće...)

Svečani ručak prosto ne može da prođe bez dobrog pečenja i rumenih, sočnih krompirića... Poseban izazov je napraviti dobro pečenje kod kuće - u rerni, naročito ako ste ljubitelj vrućeg pečenja. Nije komplikovano, samo treba da imate dovoljno vremena i strpljenja. Uzeti lep komad mesa (plećku, butku, pile ili nešto drugo) i utrljati dosta soli sa svih strana, spustiti u pleh i zaliti uljem. Pripremljeno meso staviti u rernu da se polako peče na oko 150 stepeni. Vreme potrebno da se meso ispeče, zavisi od veličine i vrste koju ste odabrali. U svakom slučaju - planirajte nekoliko sati, a za to vreme možete raditi bilo šta drugo.
Nemojte pojačavati temperaturu, jer će u tom slučaju kožurica izgoreti a unutra će ostati nepečeno. Potrebno je s vremana na vreme da prevrnete komad, prelijete ga "močom" i čekate da kožica postane rumena, krckava, sočna... a meso mekano, lako se odvaja od kostiju. Ako ne možete da procenite trenutak kada treba pored mesa dodati krompire, slobodno prvo završite pečenje mesa, pa ga izvadite i u sok od pečenja spustite krompire koje treba uvaljati u so. Kada se krompiri zarumene, postanu sočni i mekani, spustite meso preko njih i vratite u rernu, na par minuta.

Ovo je osnovna varijanta spremanja pečenja, a slobodno možete eksperimentisati sa začinima. Piletina se odlično slaže sa ruzmarinom, jagnjetina sa cimetom, špikovanje slaninicom i belim lukom takođe ima posebnu draž... Mada, kada je u pitanju praseće pečenje, ja uvek glasam za klasičnu varijantu, samo dobro usoljeno, pa prste da poližeš. I još nešto, nemojte koristiti trikove kao što su "kuvanje" u plastičnim kesama ili aluminijumskoj foliji!!! Ako nemate dovoljno vremena, odložite pečenje za drugi put.