Thursday, 6 May 2010

Čiz kejk (Cheesecake)

Kora: 300g mlevene plazme rukom sjediniti sa 160g omekšalog putera (na sobnoj temperaturi). Nikako ne dodavati mleko, jer masa treba da je po malo sipkava. Rukom rastanjiti koricu.

Fil: Penasto umutiti 4 žumanca sa 9 kašika šećera, u to dodati 400g rikota sira (ricotta) i izmešati. Ja volim da su jaja termički obrađena, pa ih skuvam na pari u loncu za kuvanje mleka. 10g želatina u listićima spustiti u hladnu vodu da smekša i ocediti. Zagrejati 3 kašike slatke pavlake da bude toplo, ali ne da provri, pa u to dodati 10g oceđenog želatina, promešati da se istopi i staviti u krem od žumanaca i sira. Preostalu pavlaku (oko 450ml) umutiti i sjediniti sa kremom, pa izručiti preko korice. Ostaviti u frižideru, da se ohladi i stegne, bar 2h.
Žele: Kada se beli krem dobro ohladio, poređati crveno bobičasto voće po izboru (sveže ili iz kompota-dobro oceđeno, osušeno). Uzeti 150ml nekog crvenog bistrog soka (bitno je da se ukus slaže sa ukusom voća koje koristite) i zagrejati da bude toplo, pa u to spustiti 15g smekšalog želatina u listićima i promešati da se rastvori. Zatim dodati još 200ml hladnog soka, promešati i sve pažljivo sipati preko voća. Ostaviti da se do sutradan dobro ohladi, u frižideru, i stegne. Ako koristite voće iz kompota - za žele upotrebite proceđen sok.

Mere su za pleh prečnika oko 24cm (zgodno je da mu se skida stranica). Odlična kombinacija za zimski žele je isceđen sok od pomorandže (proceđen kroz gustu cediljku ili gazu - da se ukloni pulpa) sa cimetom. Kada se žele stegne, možete posuti malo seckanih pistaća. Super izgleda narandžasto zelena kombinacija.

Sastojci: 300g mlevene plazme, 160g putera, 4 žumanca, 9 kašika šećera, 400g rikota sira (ricotta), 25g želatina u listićima, 500ml slatke pavlake, crveno bobičasto voće po izboru (oko 300g), 300-350ml nekog crvenog bistrog soka.

2 comments:

  1. Jedva cekam da isprobam i ovaj recpet. Pohovane snicle su ispale savrsene :)

    ReplyDelete
  2. E, baš mi je drago! Nema greške ;)

    ReplyDelete