Tuesday 18 January 2011

Vesela pita sa jabukama

Evo još jedne ideje kako da jednostavan kolač, kao što je pita sa jabukama, učinite zanimljivijim...

Oljuštiti i narendati oko 1kg jabuka, malo ostaviti da odstoje pa iscediti sok rukom i sačuvati ga. Uzeti 500g kora i praviti pitice na ovaj način: Koru poprskati mešavinom jednakih količina kisele vode i ulja (može da posluži i rastopljeni puter), preklopiti na pola po dužoj ivici. Ponovo poprskati mešavinom ulja i vode pa preklopiti na pola po kraćoj stranici. Na sred kvadrata staviti šaku oceđenih jabuka, pošećeriti kašikom šećera koji je zamirisan vanilom i staviti krupno seckano koštunjavo voće (orasi, bademi, lešnici...).
Skupiti krajeve kore u paketić i staviti u podmazan pleh. Ovako praviti paketiće dok se ne utroše sve kore. Pitice peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok dobro ne porumene vrhovi.

Dok se pitice peku, staviti da provri oceđen sok od jabuka sa kašikom šećera a zatim ga prohladiti i nacediti sok od jedne pomorandže. Svaku piticu, dok je vruća, preliti kašikom ovog sirupa (ne treba preterivati, jer kore treba da ostanu krckave, a ne da plivaju u soku kao baklava).

Ohlađene pitice posuti šećerom u prahu i služiti uz sladoled od vanile...

Sastojci: 1kg jabuka, 500g tankih kora, 100ml ulja, 100ml kisele vode, šećer, sok od 1 pomorandže, malo koštunjavog voća, vanila, šećer u prahu za posipanje i sladoled od vanile kao prilog.