Tuesday 15 March 2011

Ananas torta sa orasima


Prvo skuvati malo sirupa (šolja vode i 3 kašike šećera), pa kada se ohladi, pomešati sa sokom od ananasa.

Ananas iz kompota iseckati na male komade i staviti u đevđir da se dobro ocedi.

Fil: Penasto umutiti šne od 5 belanaca, u čvrst šne dodati 5 kašika šećera i nastaviti mućenje mikserom. Zatim, u masu od belanaca dodati 300g samlevenih oraha. Penasto umutiti 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, u umućena žumanca dodati 250g umućenog putera. Zatim u masu od žumanaca i putera dodati  iseckani oceđeni ananas i sve zajedno "ovlaš" promešati.
Na kraju lagano izmešati masu od žumanaca sa belancima i orasima. Žumanca mogu i da se skuvaju na pari da bi bila termički obrađena.

Sirup sipati u plitku posudu, pa piškote brzo umakati i ređati u pripremljen pleh. Nije loše koristiti pleh sa kog se skidaju stranice. Piškote ne treba da budu preterano natopljene sirupom, pa umesto umakanja u sirup od ananasa, možete da ih navlažite sirupom, koristeći perušku ili četku za premazivanje. Preko reda piškota treba staviti polovinu pripremljenog fila, zatim drugi red piškota, fil, red piškota. Tortu odozgo nafilovati umućenom slatkom pavlakom (500ml).

Ova torta se brzo pravi, ali pre služenja treba da odstoji najmanje nekoliko sati ili "preko noći".

Sastojci: oko 50 komada piškota ili 4 male kutije, 1 veća konzerva ananasa, 5 jaja, 300g mlevenih oraha, 250g putera, 10 kašika šećera, 500ml saltke pavlake.