Friday 4 March 2011

Karađorđeva šnicla

Izabrati sveže juneće ili svinjske šnicle lepog oblika, ne preterano velike i bez žilica. Neće smetati ako Karađorđevu šniclu napravite i od pilećih ili ćurećih grudi, sečenih na tanke šnicle, biće podjednako ukusna. Tučem za meso izlupati svaku šniclu da bude tanka, posoliti sa obe strane. Šnicle odlagati u posudu, svaku preliti sa nekoliko kašika mleka pa ostaviti da odstoji par sati ili preko noći. Ovako marinirano meso biće savršeno meko.

Izmarinirane šnicle filovati na sledeći način: prvo preko cele šnicle poređati tanke listove mesnate slaninice (pančeta), uz jednu ivicu poređati štapiće kačkavalja (gauda, trapist), pa preko kačkavalja staviti kajmak (da bude stariji). Zatim srolati šniclu počevši od strane duž koje je poređan kačkavalj. Ovako pripremljeno meso uvaljati u brašno, jaja, prezle - rukom malo pritisnuti da bi se "poh" lepo sjedinio. Poželjno je za brašno, jaja i prezle odabrati neku pravougaonu, pliću posudu, jer ćete tako lakše uvaljati pripremljene rolne. Ako hoćete da "poh" bude bogatiji, posle valjanja u prezle, šniclu ponovo spustite u jaja pa u prezle. Može i da se probode čačkalicom da se slučajno ne bi razmotala pre nego što se spusti na ulje. Pržiti na zagrejanom ulju, na umerenoj temperaturi uz okretanje, da bi se ispržilo jednako sa svih strana. Može da se spusti u fritezu, ali tako upije više ulja.

Karađorđevu šniclu služiti toplu uz tartar sos, pržene krompiriće, bareno ili sveže povrće.

Sastojci: juneće ili svinjske šnicle (nekoliko komada), oko 200g slanine (pančeta), oko 200g kačkavalja (gauda, trapist ili slično), 5-6 kašika prevrelog starijeg kajmaka, so, brašno, 2-3 jaja, prezle.