Thursday 28 April 2011

Rolovano praseće pečenje

Komad prasetine ispeći u rerni, na klasičan način.

Pola praseta dobro usoliti sa svih strana, spustiti u pleh i zaliti uljem. Pripremljeno meso peći u rerni, polako, na oko 150 stepeni. Vreme potrebno da se meso ispeče, zavisi od veličine i vrste koju ste odabrali - u svakom slučaju, potrebno je nekoliko sati. Ne treba pojačavati temperaturu, jer će u tom slučaju kožurica izgoreti a unutra će ostati nepečeno. Potrebno je s vremana na vreme prevrnuti komad, preliti ga "močom" i čekati da kožica postane rumena, krckava, sočna... a meso mekano. Za rolovanje je izuzetno bitno da se meso lako odvaja od kostiju.
Dok je pečenje vruće, treba izvaditi sve kosti. Da se ne biste opekli, upotrebite alatke koje nađete u kuhinji (noževi, hvataljke, viljuške i slično). Kada ste povadili kosti, meso prebaciti na veći komad aluminijumske folije tako da kožica leži na foliji, srolati u rolat debljine oko 10cm. Rolovano pečenje uviti u foliju, povezati kanapom da bi se formirao lep oblik, ostaviti do sutradan u zamrzivaču ili duže. Ako ste vešto uvili rolat, nije potrebna folija, nego ga samo čvrsto povežite kanapom.

Rolovano praseće pečenje iseći nekoliko sati pre služenja, oštrim nožem, poređati na tacnu. Služiti uz različite priloge, salate, prelive...

Kao i vruće pečenje, i ovo rolovano ima svoju draž. Kada planirate količinu, treba imati na umu da se od pola praseta dobije ne baš impozantan rolat, a vrlo se brzo pojede.

Sastojci: 1/2 praseta, so, malo ulja.