Monday 4 April 2011

Suva pita sa orasima (po receptu moje tetke)

Suva pita je pravi starinski kolač koji su o praznicima spremale naše bake. Ako ste vični i uz to dokoni, pravi je izazov da sami napravite kore za pitu. Pošto najčešće nemamo dovoljno vremena, najbolje je pronaći neku malu radnju za proizvodnju kora, koja ima provereno kvalitetne proizvode i kupiti 1kg tankih kora. Ova količina je dovoljna za veće plehove, dimenzija od prilike istih kao što je i veličina jedne kore.


Za fil pomešati 500g mlevenih oraha sa 700g šećera.

Svaku koru poprskati sa malo ulja, posuti fil i tako naizmenično, pa završiti korom. Složenu pitu iseći oštrim nožem na kocke dimenzija oko 4cm. Peći na oko 170 stepeni, sve dok ne dobije lepu rumenu boju. Kada je pita skoro pečena, skuvati sirup od 200g šećera i 2dl vode. Ako Vam nije zgodno, ne morate da merite količine, nego stavite čašu (zapremine 2dl) šećera i tu istu čašu vode. Sirup nije potrebno dugo špinovati, nego samo koliko da provri i rastvori se šećer. Pečenu, vruću pitu preliti vrućim sirupom. Najbolje je sirup sipati kašičicom, duž rezova gde su sečeni parčići.

Nipošto ne povećavajte količinu sirupa, jer suva pita ne treba da pliva u sirupu kao baklava. Obavezno je ostavite da odstoji najmanje jedan dan, a još je bolja posle par dana...

Nije potrebno neko posebno umeće da se napravi suva pita, a kao rezultat dobije se savršen spoj ukusa kora i oraha.

Sastojci: 1kg provereno dobrih tankih kora, 500g oraha, 700g šećera; za sirup - 200ml vode, 200g šećera.