Monday 2 May 2011

Fetućine karbonara sa tikvicama (fettuccine)

Nekoliko (3-4) mladih, malih tikvica oljuštiti, odstraniti srednji sunđerasti deo i iseckati ukoso na komade debljine 0.5cm. Iseckati na kocke oko 200g slaninice, propržiti je sve dok lepo ne porumeni. Zatim, u slaninu dodati tikvice i još malo pržiti da tikvice smekšaju. Kada je gotovo, dodati sveže začine po ukusu (majčinu dušicu, peršun...).

Dok se slanina prži, staviti testeninu da se kuva u slanoj vodi.
Trebalo bi podesiti da se skoro istovremeno skuva testenina i isprži slanina sa tikvicama. Pošto se sve prži na umerenoj temperaturi, nema opasnosti da zagori - treba ugrabiti trenutak da se pomeša 3-4 žumanceta sa oko 200ml neutralne pavlake, uz dodatak parmezana po ukusu i soli ako je potrebno.

Pošto je sve spremno, oceđenu testeninu treba izručiti preko slanine i tikvica, sve zaliti prelivom od pavlake - lagano promešati. Ako Vam se učini da nije dovoljno softano, nalijte sa malo vode u kojoj se kuvala testenina (odvadite deo tečnosti pre nego što procedite).
Odozgo posuti parmezanom.

Još jedan obrok koji se vrlo brzo priprema.

Sastojci: 3-4 komada mladih, malih tikvica, 200g slaninice, sveži začini po ukusu (timijan, peršun...), oko 300g testenine (fetućine ili neka druga), so, 3-4 žumanceta, oko 200ml neutralne pavlake, parmezan.