Tuesday 10 May 2011

Sangrija - osvežavajući voćni napitak

U veći bokal složiti razno sveže sezonsko voće (kocke limuna, limete, pomorandže, grejpfruta, borovnice, kupine, jagode, maline, ananas, zrna grožđa, nektarine...). Napravite sopstvenu kombinaciju voća.

Treba voditi računa o dimenziji bokala i količini voća da bi moglo da stane i vino.

Kvalitetno crno vino (750ml) pomešati sa 2 kašike šećera, 30ml soka limete, 60ml ruma, malo cimeta. Ovim naliti voće i ostaviti da odstoji u frižideru preko noći.
Sutradan služiti napitak. U čašu staviti nekoliko kocki leda (ili izmrvljen led), naliti sangriju, ubaciti komade voća. Obavezno poslužiti kašičicu, da gosti ne bi prstima pecali voće.

Za "svetlu" sangriju, potrebno je odabrati odgovarajuće voće "svetlijih boja" (pomorandža, limun, limeta, breskva, grožđe, jabuka...). Ovakvu kombinaciju treba naliti belim vinom uz dodatak 2 kašike šećera. Kada se služi, u čašu staviti i par listića sveže nane jer deluje vrlo dekorativno.

Da biste dobili osvežavajući, bezalkoholni napitak koji i deca mogu da popiju - voće treba naliti soda vodom, ili tonikom, uz dodatak sveže ceđenog soka limuna, ili limete, ili grejpfruta...

Sastojci za "crvenu" kombinaciju: sveže sezonsko voće po izboru, 750ml dobrog crnog vina, 2 kašike šećera, 30ml soka limete, 60ml ruma, malo cimeta.