Monday 6 June 2011

Ragu sa pečurkama i pilećom džigericom

Ragu je u stvari paprikaš, ali je strani termin prilično odomaćen u našem rečniku. Sitno iseckati glavicu crnog luka, posoliti je i pržiti na malo ulja sve dok ne postane mekan. Zatim dodati iseckan čen belog luka, oko 400g pileće džigerice isečene na četvrtine - nastaviti prženje na umerenoj temperaturi. Za pileću džigericu je izuzetno bitno da bude dnevno sveža, jer je podložna kvarenju. Takođe, ne treba joj mnogo da se isprži a ako se pretera sa prženjem, bude suva.
Kada je džigerica gotova (mekana i sočna), dodati marinirane lisičarke i sveže šampinjone krupno sečene. Mogu da se upotrebe bilo koje dve vrste pečuraka, na primer 200g šampinjona i 200g bukovače, jer je njih najjednostavnije naći na pijacama.

U trenutku kada se dodaju pečurke, ragu treba naliti bujonom ili vodom, pa ostaviti da se ukrčka još najviše pola sata. Nećete pokvariti ragu ako dodate malo kvalitetnog belog vina koje se zadržalo u frižideru, ali nije neophodno. Voditi računa da se ne pretera sa količinom tečnosti, da ne bi bio redak. Na samom kraju dodati par kašika kisele pavlake, komad putera, dosta seckanog svežeg peršunovog lista i ostaviti da se krčka još par minuta - da bude sočan.

Ragu poslužiti uz testeninu, pire od krompira ili palentu.

Sastojci: 1 glavica crnog luka, so, ulje, 1 čen belog luka, oko 400g pileće džigerice, 100g mariniranih lisičarki, oko 200g svežih šampinjona, 2-3 kašike kisele pavlake, komad putera, dosta seckanog svežeg peršunovog lista.