Wednesday 31 August 2011

Letnji ručak

Ovo je omaž o jednostavnoj, svima dobro poznatoj salati, koja uz malo posvećenosti i puno emocija, može da Vas obori s nogu. Kao što je mene, pre neki dan... kada je moj muž poslužio ručak. Savršeno šarenilo ukusa i boja.

Paradajz očistiti od semenki i iseckati na kockice približno iste veličine (0.5cm). Krastavac, crveni luk, zelenu papriku, crvenu papriku iseckati na kockice iste veličine. I mladi sir iseckati na ovolicke kocke. Pogodan je mladi industrijski proizveden sir zato što je po malo "gumen" i neće se izmrviti. Salatu posoliti i zaliti sa vrlo malo ulja. Lagano promešati da se kockice povrća ne bi izgnječile. Vratiti na kratko u frižider da se ohladi.

Mlade tikvice iseći na vrlo tanke listiće (nožem za ljuštenje povrća). Tikvice poređati u podmazan pleh, poređati i manje šampinjone pa sve zajedno kratko ispeći u rerni. Kada su gotove, izručiti ih u posudu za posluženje i zaliti marinadom od limunovog soka, ulja, peršuna, soli, iseckanog belog luka, pa staviti u frižider da se ohladi.

Tanke kriške bilo kog hleba (baget, integralni, tost...), poređati u pleh i zapeći, ili ih ispržiti na vrlo malo ulja, da postanu krckave.

Salate izručiti u činije za posluženje, lepo ih rasporediti na tacne... uz prepečen hleb (tzv. bruschetta).

Osvežavajući ručak potpuno se uklopio u vreo letnji dan!!! Vratio me je u život posle dana provedenog na poslu i vožnje gradskim prevozom. Ovo je samo jedna ideja... Pustite mašti na volju, napravite neku kombinaciju od namirnica koje imate na raspolaganju - svi će biti zadovoljni.

Sastojci: 2 paradajza, 1 krastavac, 1 zelena paprika, 1 crvena paprika, kriška mladog sira, 1 glavica crvenog luka, 1 omanja tikvica, nekoliko šampinjona, so, limunov sok (ili sirće), ulje, peršunov list, 1 čen belog luka.