Monday 5 September 2011

Biftek, pečurke i gorgonzola sos

Biftek, pečurke i gorgonzola sos - brza i efektna kombinacija posle koje nećete ostati ravnodušni. Idealna u raznim situacijama... nedeljni porodični ručak, romantična večera, specijalni gosti.

Potrebno je nabaviti svež biftek (filet) svinjski, juneći, jagnjeći... Iseći ga popreko, na odreske debljine 2cm. Svaki komad lepo posoliti, utrljati biber, ruzmarin, zaliti sa malo ulja i ostaviti da odstoji u frižideru bar pola sata. Ukoliko insistirate na tome da svi komadi budu jednake veličine, onda ih treba poslagati u šolju odgovarajućeg prečnika i staviti da odstoje u frižideru. Svaki komad može se vezati rafijom da bi zadržao željeni oblik i u toku prženja, ujedno deluje dekorativnije.

Dok biftek odmara u frižideru, krompir oljuštiti, iseći na manje komade i staviti da se kuva nekoliko minuta. Zatim ga ocediti, uvaljati u so, ulje, ruzmarin i narendanu koru limuna - staviti u rernu da se zapeče, dobije lepu koricu.

Oprati pečurke (šampinjoni, bukovače...) i svaku kapicu napuniti kockicom putera, staviti nekoliko komadića belog luka i sitno seckanu crvenu papriku. Posoliti, pobiberiti, poređati u blago podmazanu posudu i staviti u rernu da se peče. Posude u kojima pečete krompir i pečurke treba izabrati tako da istovremeno mogu da stanu u rernu.

Dok se krompir i pečurke peku, zagrejati u tiganju komad putera i na puteru ispržiti biftek tako da lepo porumeni sa obe strane.

U šerpicu staviti 100ml belog vina, uključiti na umerenu temperaturu i ostaviti da proključa. Zatim naliti sa 200ml neutralne pavlake i ostaviti da i pavlaka provri, dodati komadiće gorgonzole (oko 50g) skloniti sa vatre i mešati da se sir rastopi. Posoliti po ukusu, dodati malo belog bibera, a može i malo parmezana.

Umesto krompira kao prilog možete da poslužite kriške prepečenog hleba, domaći čips, testeninu...

Na tanjir staviti po 2 komada prženog bifteka, nekoliko pečurkica, kockice krompira, zaliti sosom i ukrasiti rukolom, svežim začinskim biljem.

Sastojci: svež biftek (svinjski, juneći, jagnjeći...), so, biber, ruzmarin, malo ulja, 5-6 krompira, kora limuna, pečurke (šampinjoni, bukovače...), puter, 1 čen belog luka, 1 crvena paprika, 100ml kvalitetnog belog vina, 200ml neutralne pavlake, oko 50g gorgonzole, malo belog bibera, malo parmezana.