Friday 2 September 2011

Rebarca i tančica

Još jedna od onih lepljivih, slatkih kombinacija "prste da poližeš"...

Svinjska rebarca iseći na komade, uvaljati u marinadu i ostaviti da odstoje u frižideru bar nekoliko sati. Za marinadu je potrebno izmešati (najbolje u avanu) alevu papriku, ljutu tucanu papriku, so, biber, beli luk, ulje. Marinadu obavezno treba liznuti i prilagoditi je sopstvenom ukusu. Da bi se dobio mediteranski šmek, možete dodati narendanu koru limuna i pomorandže.
Kada su se izmarinirala, rebarca poređati u pleh i peći na umerenoj temperaturi. U toku pečenja, rebarca preliti sokom od pečenja a može i sokom od limuna i pomorandže pomešanim sa malo meda. Rebarcima ne treba dugo da se lepo ispeku, a gotova su kada se uhvati sočna lepljiva korica. Naravno, treba paziti da se ne ugljenišu u preterano zagrejanoj rerni.

Prilog 1 - tančica:
Pripremiti nekoliko tančica (recept objavljen 29.5.2010.) ili gotove tortilje. Na tančicu staviti iseckan mladi luk, svež peršunov list, narendati neki kačkavalj. Ako ste u mogućnosti upotrebite čedar, a ako ne, poslužiće i gauda, edamer, trapist... Preko fila staviti drugu tančicu i kratko zapeći na tiganju bez ulja, uz okretanje, da bi se zapekla i druga strana. Mogu da se premažu i tanjim slojem kisele pavlake, pa preko toga da se narenda kačkavalj.

Kao alternativa tančicama (tortilji), dobar je u rerni prepečen hleb, istrljan belim lukom i premazan puterom.

Prilog 2 - pečene paprike:
Mocarelu iseckati na manje komade, preko mocarele poređati iscepkane pečene paprike, ukrasiti bosiljkom i preliti maslinovim uljem, umućenim sa sokom od limuna (ili neko drugo sirće) uz dodatak soli. Ako volite, umesto limuna može da se upotrebi i balzamsko sirće.

Zaboravite na viljušku i nož, ovo se jede rukama - obavezno poližite prste!

Sastojci: oko 1kg svinjskih rebarca, aleva paprika, ljuta tucana paprika, so, biber, beli luk, ulje, 2-3 limuna, 2-3 pomorandže, domaće tančice (ili gotove tortilje, ili prepečen hleb), mladi luk, svež peršunov list, neki kačkavalj (čedar, gauda, edamer, trapist...), mocarela, pečene paprike, svež bosiljak, maslinovo ulje, balzamsko sirće.