Monday 9 January 2012

Riblji fileti i pečurke u crvenom sosu

Zapečeni fileti bele ribe, pečurke i paradajz sos - lagana, ukusna kombinacija "za svaki dan".

Nabaviti lep filet ribe list, filete skuše ili neku drugu belu ribu. Filete posoliti i poređati u vatrostalnu činiju ali tako da se ne preklapaju, a zatim posuti iseckanim crnim lukom. Ne treba preterivati sa količinom luka. Preko ribe poređati cele manje šampinjone ili krupno sečene veće kapice šampinjona.
Može da se upotrebi i druga vrsta pečuraka, po ukusu. Sve ovo posuti sa dosta iseckanog svežeg peršunovog lista, posoliti i pobiberiti.

Kada ste ribu i ostale sastojke poređali u vatrostalnu činiju, treba napraviti sos. Količinu sosa prilagoditi količini ribe i veličini posude u kojoj će se sve peći. Paradjz pire ili pelat pomešati sa malo senfa, staviti da provri na umerenoj temperaturi. Kada provri, dodati komad putera, belo vino, vrlo malo estragona (a može i bez njega) i ostaviti petnaestak minuta da se lagano ukrčka. Na kraju dodati još komad putera.

Pripremljenim sosom zaliti ribu, lagano protresti posudu i ubaciti u zagrejanu rernu da se zapeče na umerenoj temperaturi.

Ribu poslužiti uz bareni krompir ili pirinač. Može da dođe u obzir i neka sezonska salata.

Sastojci: filet ribe list (ili fileti skuše, ili neka druga bela riba), crni luk, šampinjoni (ili druge pečurke po izboru), dosta iseckanog svežeg peršunovog lista, so, biber, paradjz pire (ili pelat), malo senfa, 2 komada putera, belo vino, vrlo malo estragona (a može i bez njega).