Tuesday 14 February 2012

Puslice

Još jedan od načina da upotrebite višak belanaca su puslice. I uopšte ih nije komplikovano napraviti!

Umutiti u čvrst šne 4 belanca sa prstohvatom soli. Zatim dodati 250g šećera, ali iz nekoliko puta. Mutiti mikserom i dalje, sve dok se šećer ne rastopi i prestane da krcka. Ovo ćete najlakše proveriti tako što ćete prstom zahvatiti malo šnea i naravno, olizati. Kada je dobro umućeno, dodati 1-2 kašičice limunovog soka.


Puslice vaditi onako kako Vam se najviše dopada: kašikom, kašičicom, špricem za kolače. Mogu biti manje, veće, okrugle, duguljaste, nepravilnog oblika... Ja više volim veće. Puslice slagati u pleh obložen papirom za pečenje. Sušiti ih u blago zagrejanoj rerni na oko 100-150 stepeni, polako (bar 45min).

Domaće puslice nisu onako bele, sipkave i bezukusne kao kupovne. Na kraju dobiju blago žućkastu boju, korica je krckava a sredina lepljiva i po malo sunđerasta (kao "manč melou").

Puslice se mogu poslužiti kao poslastica, uz voće i umućenu slatku pavlaku, prelivene čokoladom, mogu se upotrebiti kao korica za toru, kao ukras za tortu ili uz sutlijaš (videti recept "Sutlijaš sa prelivom od jagoda" od 8.4.2011.) ili smislite još neku kombinaciju.

Sastojci: 4 belanca, 250g šećera, 1-2 kašičice limunovog soka.