Monday 10 September 2012

Džem od vinogradarskih breskvica

Sočne, aromatične... vinogradarske breskvice su jesenji voćni delikates. Od izuzetnog voća - ubedljivo najbolji džem!
Ubrati zdrave, zrele plodove. Dobro ih oprati, ocediti, prepoloviti i izvaditi koštice. Nema potrebe da se ljušti. Pripremljeno voće staviti u šerpu većeg prečnika, tako da se prilikom kuvanja ne formira debeo sloj. Džem se ovako kraće kuva i imaće lepu boju. Na 1kg očišćenog voća dodati 750g kristal šećera. Tako pošećereno voće poklopiti, ostaviti da odstoji preko noći (12h). Ako je spoljna temperatura suviše visoka, pošećereno voće ostaviti da prenoći u frižideru.
Sutradan kuvati džem na umerenoj temperaturi, uz neprekidno mešanje drvenom varjačom. Pazite da se ne opečete, zaštitite ruke kuhinjskom krpom ili platnenom rukavicom. Džem je gotov kada dobije lepu staklastu svetlo braon boju, ispari višak tečnosti i malo se zgusne. U tom trenutku masa prestane intenzivno da ključa i počne da "šapuće" - po površini se pojave oni mali vulkančići kroz koje izbija para. Dobro paziti da se džem ne prekuva! Dobar domaći džem mora da bude sočan, delimično tečan, sa po nekim komadom voća. Ne očekujte da se tokom kuvanja pretvori u želatinoznu masu, jer ni ne treba tako da izgleda. I nikad, ama baš nikad nemojte dodavati u domaći džem želatin i druge zgušnjivače. Samo ćete upropastiti celu stvar.
Ako Vam smetaju komadići voća, uništite ih štapnim blenderom ili mikserom, dok je džem još vruć.
Dok se džem kuva, u rernu na 100°C ubaciti nekoliko čistih tegli da se sterilišu i zagreju oko 30 minuta. U vruće tegle sipati vruć džem. Zatvoriti celofanom koji je prethodno premazan alkoholom ili esencijom (brzo ispare, a lepo dezinfikuju), povezati kanapom, rafijom ili gumicom. Celofan je uvek bolji izbor u odnosu na prethodno korišćene, oštećene metalne poklopce sumnjivog kvaliteta. Dobra opcija su i patent tegle koje odlično dihtuju. Ostaviti da se ohladi, na sobnoj temperaturi, a zatim tegle odložiti na mračno, hladno i suvo mesto ili u frižider.
Uvek volim da napomenem - bolje je zamrznuti oprano voće, bez koštica, pa po potrebi kuvati manje količine džema i čuvati ga u frižideru. U ovom slučaju, rizik da se džem pokvari skoro ne postoji. Osim toga, džem je potpuno prirodan bez ikakve hemije koja služi za konzerviranje, savršeno zdrav i ukusan namaz za Vaše mališane, izuzetan u raznim poslasticama...
Na isti način pravi se i džem od kajsija. Onaj mamin, najbolji, što ima divnu narandžastu boju i po malo kiselkast ukus. Nezamenljiv u raznim poslasticama: Saher torta, London štangle, palačinke, rolat od patišpanja, Rum torta...
Sastojci: 1kg vinogradarskih breskvica (ili kajsija), 750g šećera, par tegli, celofan, kanap.