Monday 22 October 2012

Krmenadle + preliv od luka, paprika, šampinjona

Krmenadla je kvalitetno meso, sočno, prošarano masnoćom koju ne treba uklanjati! Upravo ta masnoća krmenadli daje posebnu slast.
Nekoliko lepih, svežih svinjskih krmenadli sa koskom - posoliti, pobiberiti i ostaviti da odstoje u frižideru bar pola sata. Pržiti ih na gril tiganju, roštilju, ili uvaljane u brašno na malo ulja. Meso ispržiti na umerenoj temperaturi sa obe strane. Gotovo je kada porumeni, bude mekano, sočno, prste da poližeš. Umesto krmenadli može da se upotrebi i biftek.

Dok se meso prži, napraviti preliv. Glavicu crnog luka iseckati na rebarca, čen belog luka sitno iseckati, malo praziluka iseći na kolutove i sve zajedno pržiti na malo ulja, na umerenoj temperaturi da lepo smekša. Dok se luk prži, dve zelene paprike iseckati na kocke, a dva-tri paradajza oljuštiti, odstraniti im semenke i takođe iseći na kocke. U prženi luk dodati papriku i paradajz, posoloti, začiniti origanom i nastaviti... Može da se doda oko 100ml kvalitetnog belog vina. Preliv lepo ukrčkati. Pred sam kraj u sos dodati nekoliko šampinjona koje ste rukom izlomili na manje komade. Šampinjonima treba svega par minuta da se izdinstaju. Kada je gotovo, dodati dosta iseckanog svežeg peršunovog lista.
Ispržene krmenadle poslužiti vruće, prelivene sosom. Kao prilog poslužiti bareni, prženi ili pečeni krompir, pire od krompira, bareni karfiol, brokoli ili neko drugo povrće, grašak u bešamelu...
I budite sebični. Uživajte u onoj slatkoj masnoći sa oboda krmenadle. Na kraju obavezno, bez ustezanja, zaprljajte ruke i oglođite kosku.
Sastojci: nekoliko lepih, svežih svinjskih krmenadli sa koskom (ili biftek), so, biber, ulje, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, malo praziluka, 2 zelene paprike, 2-3 paradajza, 100ml kvalitetnog belog vina (nije obavezno), nekoliko šampinjona, veza svežeg peršunovog lista, povrće po izboru (za prilog).