Monday 13 October 2014

Orasnik - Orasnik (Traditional Serbian Walnut Pie)

Orasnik je svečarski slatkiš koji su spremale naše bake. Nastao kao jedna od mnogobrojnih verzija čuvene baklave. Svaka domaćica ima neki svoj "tajni" sastojak ili caku, mada su svi recepti vrlo slični - tanke, paperjaste korice testa i fil od oraha.

Ovo je varijanta koju sam nasledila. Prvo umesiti testo za korice. U posudu za mešenje staviti 700g brašna, pa od te količine odvaditi jednu šolju brašna, koja se naknadno dodaje u testo u malim porcijama da bi se fino podesila struktura.

Monday 6 October 2014

Umak/namaz od pečenih paprika (Muhamara) - Roasted red pepper dip/spread (Muhammara)

Muhamara - za sve obožavaoce pečenih paprika!!! Još jedan u nizu bisera Bliskoistočne kuhinje. Jednostavno, ukusno, živopisno... 

Nekoliko lepih, sočnih crvenih paprika srednje veličine temeljno oprati, obrisati, ispeći na plotni ili na roštilju (okretati ih da ljuska sa svih strana pocrni, ugljeniše se). Mogu da se peku i u rerni, mada u tom slučaju nema one fine dimljene note. Pečene paprike staviti u kesu, ušuškati ih, ostaviti na oko pola sata da se prohlade i potpare. Za to vreme sitno iseckati glavicu crnog luka srednje veličine.