Friday 19 February 2010

Palačinke

Svako ima neki svoj recept za palačinke, svi su slični, ja ih parvim ovako: u plastičnu ćasu razbijem 3 cela jaja, dodam 1 kašičicu soli, 1 supenu kašiku šećera, 3 šolje brašna i šolju mleka, pa "energično" varjačom umutim glatko gusto testo. Ovako se lakše razbiju grudvice i brže je nego da uključujete mikser. Umućenu masu razrediti mlekom (najlakše kutlačom ocenim koja je to prava gustina) i ostaviti desetak minuta da odstoji. Dobro zagrejati kašičicu ulja u tiganju, pržiti palačinke, pustiti mašti na volju kada je reč o filovima (džemovi, euro krem, nutela, plazma, šećer i cimet, voće, slane kombinacije...) i naravno rolajte ih ili perklopite na četvrtinu.
Nemojte se nervirati ako se desi da prve palačinke bacite, ne odustajte, trik je u iskustvu. Jednom sam htela da napravim neki poseban slatkiš i odlučila se za palačinke u vinskom šatou. Ne da niko nije bio oduševljen, nego im je komentar bio "u redu je ovaj šato, ali zašto od palačinki praviti filozofiju, najbolje su klasične i vruće". Kada pržim palačinke svi posedaju za kuhinjski sto i čekaju red, pa čik preskoči nekoga.

Palačinke su najlepše kada se prže u starinskom, gvozdenom tiganju i na malo ulja ili masti. Dobar je i plići emajlirani tiganj. "Čarobne" teflonske izbegavam u velikom luku.

Sastojci: 3 jaja, 1 kašičica soli, 1 supena kašika šećera, oko 3 šolje brašna, oko 8dl mleka, malo ulja za prženje, nešto za filovanje.