Friday, 19 March 2010

Makedonska pita - Pastrmajlija

Iseći na manje kocke oko 500g svinjskog mesa od vrata (treba da je prošarano masnoćom). Uvaljati ga rukom u dosta začina od sušenog povrća, dodati biber, malo origana, majčinu dušicu, so... meso treba da je baš dosta začinjeno i prilično slano. Ovako pripremljeno, spakovati ga u neku plastičnu činiju, poklopiti i ostaviti u frižideru da odstoji jedan dan. Dakle, samo treba da se setite, dan unapred, da bi bilo zgodno za ručak ili večeru da spremite Makedonsku pitu i za par minuta meso pripremljeno.

Kada Vam se mesance, posle 24h, dobro izmariniralo - treba pripremiti obično hlebno testo:
U neku veću šolju sipati 400ml mlake vode, staviti kašiku šećera, pola kocke kvasca(oko 20g), posuti prstohvatom brašna i sačekati kvasac da počne da radi (pojave se mehurići po površini i formira se pena). Zatim u vanglu ili drugu posudu za mešenje sipati dve šolje brašna, punu kašičicu soli, izručiti vodu i kvasac, rukom mesiti testo uz dodavanje brašna da testo postane glatko, ne mnogo tvrdo, odvaja se od prstiju. Ovako umešeno testo pokriti vlažnom krpom i staviti na toplo mesto da naraste. Kada se zapremina testa udvostručila, premesiti ga, izručiti u podmazanu tepsiju prečnika 30-35cm i rukom rastanjiti da se lepo pokrije dno. Ne brinite, za razliku od pice, Makedonska pita treba da ima deblje testo, 2-3cm. Preko testa poređati komadiće mesa i ostaviti da odstoji dvadesetak minuta. Za to vreme uključiti rernu da se zagreje na 250 stepeni. Kada je rerna zagrejana, staviti pitu da se peče i odmah smanjiti temperaturu na 200 stepeni. Viljuškom umutite 7 jaja sa kašičicom soli i u trenutku kada je pita skoro gotova (viljuškom podignite testo i proverite kako izgleda odozdo, da li se formirala korica...), izvaditi je iz rerne, zaliti jajima i vratiti na još nekoliko minuta da se jaja zapeku. Pazite da jaja ne ostanu rovita... Služiti toplu, uz jogurt, mleko, mileram ili pivce.

Ova pita je stvarno prste da poližeš. Tradicionalno, to je bilo sirotinjsko jelo. Obrok za celu porodicu sa malo mesa i puno hleba.

Sastojci: 500g svinjskog vrata, začin od sušenog povrća, majčina dušica, so, biber, origano, 20g kvasca (pola kockice), 1 kašika šećera, brašno (po potrebi), 7 jaja.

No comments:

Post a Comment