Wednesday 24 March 2010

Pastrmka u foliji

Uzeti 3-4 lepe, očišćene pastrmke srednje veličine - treba da ostanu u komadu, sa glavom. Ribu najčešće hoće da očiste u ribarnici, što je mnogo jednostavnije nego da to radite u sudoperi. Pastrmku spolja i iznutra uvaljati u so, napuniti je grančicama svežeg peršuna i sa par komada krupno isečenog belog luka. Uzeti posudu za pečenje odgovarajuće veličine, staviti aluminijumsku foliju, podmazati je maslinovim uljem i poređati začinjenu ribu. Preko ribe poređati kolutove limuna, malo seckanog belog luka, krupne komade povrća po izboru (šargarepa, celer, čeri paradajz ili krupne komade običnog paradajza...), preko povrća staviti još peršuna, zaliti maslinovim uljem i sa malo belog vina.
Folijom pokriti ribu i sa svih strana čvrsto zatvoriti ivice - napravi se kao neka kesa. Pastrmku peći u rerni na 200 stepeni oko pola sata, a posle je izvaditi iz rerne, otvoriti gornji deo folije i vratiti da se dopeče, da lepo porumeni.

Klasičan prilog uz ribu je, naravno, krompir sa blitvom ili krompir salata.

Na sličan način možete ispeći i drugu rečnu (smuđ, kečiga) ili morsku ribu (brancin, orada, zubatac), koja nije preterano velika i sprema se u komadu. Povrće i začine možete da menjate po želji, a ako baš nemate belo vino - ukusna je i bez njega.

Sastojci: 3-4 pastrmke srednje veličine, so, svež peršun, drugi začini po izboru, beli luk, maslinovo ulje, povrće (šargarepa, celer, čeri paradajz...), 1dl belog vina, 1 limun.