Monday 8 March 2010

Princes krofne

Testo za princes krofne napraviti ovako:
U šerpu sipati 500ml vode i 250g ulja (obavezno na vagici odmeriti ulje). Staviti da provri i dodati 260g brašna, izmešati varjačom pa skloniti sa ringle. Tek kada se smesa potpuno ohladi dodavati jedno po jedno 6 celih jaja. To znači da dodate jedno jaje, mutite mikserom da se sjedini, zatim drugo i tako redom dok ne utrošite svih 6 komada. Testo na kraju treba da bude glatko, ujednačeno i bez grudvica.
Kašičicom oblikovati krofnice, ređati ih u podmazan pleh. Jako je bitno da se krofnice peku u rerni zagrejanoj na 250°C i bez otvaranja!!! Gotove su kada dobro narastu i dobiju lepu rumenu boju.

A sada fil:
Staviti 1l mleka da provri na umerenoj temperaturi (ringla na 2). Za to vreme mikserom penasto umutiti 200g šećera sa 5 žumanaca i 2 cela jaja, pa dodati 160g brašna i varjačom lagano izmešati. Kada mleko provri, dodati umućena jaja i kuvati uz neprestano mešanje žicom sve dok se ne zgusne. Gust krem skinuti sa šporeta. Umutiti čvrst šne od 5 belanaca sa prstohvatom soli, dodati 100g šećera. U vruć krem lagano umešati šne.

Krofnicama iseći poklopce (šuplje su iznutra), nafilovati, vratiti poklopac. Pre služenja dobro ih ohladiti, posuti prah šećerom ili rastopljenom čokoladom.

U krem može da se doda i umućena slatka pavlaka. Ako hoćete, možete za ovu količinu krofnica da napravite i malo više fila (povećajte količine za trećinu ili polovinu), da ne zafali...

Pošto je bitno da se krofnice paze tokom pečenja (lako izgore), nemojte istovremeno kuvati fil nego sačekajte da se ispeku, pa tek onda počnite drugi deo posla. Pridržavam se ovog pravila svaki put kada spremam torte ili kolače i nikada ne radim više stvari istovremeno. Tako se smanjuje verovatnoća da nešto zabrljam, zaboravim, prekuvam...

Sastojci: 500ml vode, 250g ulja (obavezno na vagici odmeriti ulje), 420g brašna, 13 celih jaja, 1l mleka, 300g šećera.