Sunday, 7 March 2010

Šne nokle

Staviti 1l mleka da provri na umerenoj vatri (ringla uključena na 2). Umutiti 5 belanaca sa prstohvatom soli u čvrst šne, pa tek onda dodati 5 kašika šećera i još malo mutiti. U mleko koje vri kašikom spuštati knedle od umućenih belanaca, ostaviti ih da se kuvaju par minuta (prevrnuti i drugu stranu), vaditi ih rešetkastom kašikom u đevđir da se cede. Kada se knedle ocede, izručiti ih u neku staklenu činiju. Penasto mikserom umutiti 5 žumanaca sa 7 kašika šećera, dodati 2-3 kašike brašna i jedan vanil šećer, pa uz mešanje sipati u mleko u kom su se kuvale knedle, nastavite kuvanje uz mešanje žicom i sklonite sa vatre kada krem dobije željenu gustinu.
Vrućim kremom prelijte knedle od belanaca. Šne nokle služiti dobro ohlađene, u činiji, posute kakaom i ukrašene piškotama.

Ovo je klasičan recept ze šne nokle, ali postoji i brža varijanta. Umesto da kuvate knedle od belanaca, umućen šne izručite u veću vatrostalnu posudu. Zapecite ga u rerni na 200 stepeni nekoliko minuta (da mestimično porumene vrhovi). Isecite krupne kocke (ne vadite ih iz posude u kojoj su se pekle) i zalijte kremom od žumanaca. Krem za šne nokle treba da je ređi od pudinga!!!

Sastojci: 5 celih jaja, 12 kašika šećera, 2-3 kašike brašna, 1 kesica vanil šećera, 1l mleka.

No comments:

Post a Comment