Tuesday 13 April 2010

Polumeseci (kolač kraljice Marije)


Ovaj predivan kolač ima bezbroj naziva: "tri reda u plehu", "tri put' pečeno", "žute štangle", "puter štangle", "orah štangle"... Moja mama i baka, zvale su ga "polumeseci" i sekle ga okruglom modlom u obliku polumeseca. Kasnije je oblik evoluirao do štangli, da ne bi puno "otpalo", ali je porodični naziv ostao isti.

Kažu da je ovaj kolač kraljica Marija sama mesila za štićenike Zavoda za siromašnu decu i obolele od tuberkuloze. Za Materice ih je okupljala u dvoru, gostila i darovala... Kraljica Marija, bila je rumunska princeza, pre svega majka pa kraljica i velika dobrotvorka. Zbog svoje iskrene skromnosti, nekonvencionalnog odnosa s osobljem dvora i zbog neposrednog načina komunikacije sa običnim ljudima plenila je simpatije naroda. Često je viđana u parku dvora kako sedi i krpi čarape, a u šetnju je išla u običnim „bata“ patikama, kakve su tada nosile mnoge žene u Srbiji. 


Koje god ime da mu nadenete, ovo je stvarno kraljevski kolač... jednostavan, prefinjen, topi se u ustima.  



Korica: Penasto umutiti 150g putera sa 150g šećera, dodati 70g brašna, 150g mlevenih oraha i čvrsto umućen sneg od 4 belanca. Ispeći testo na 180 stepeni, ali pazite da se ne prepeče (bocnite viljuškom, pa ako ostane čista kada je izvučete - gotovo je). Ovu koricu treba dobro ohladiti pre filovanja.

I fil: Penasto umutiti 4 žumanca sa 150g šećera. Žumanca sipati preko ohlađene korice i vratiti u rernu da se osuši na tihoj vatri (do 150 stepeni), pa ohladiti.

II fil: Staviti šoljicu mleka i 150g šećera da provri na tihoj vatri. Kada provri, dodati 150g mlevenih oraha, promešati i skloniti sa ringle. Kada se potpuno ohladi, dodati 70g putera i zamirisati vanilom. Ovim nafilovati kolač preko I fila i oblino posuti mlevenim orasima.

Kolač ostaviti da odstoji do sutradan, pa seći štanglice. Nije ekonomično vaditi polumesece jer ima dosta okrajaka a šteta je da se "baci". Doduše, nije baš da se stvarno baci, uvek ima mušterija i za okrajke. Za veliki pleh od rerne praviti duplu meru.

Sastojci: 220g putera, 450g šećera, 70g brašna, 400g mlevenih oraha, 4 jaja, 1 šoljica mleka, vanila.