Monday, 19 April 2010

Žerbo pita

Potopiti kocku kvasca (40g) u 200ml mlakog mleka i dodati 6 kašika šećera. Kada se kvasac istopi, dodati 740 g brašna, 340g masti, kašičicu sode bikarbone i 2 žumanca, pa od ovih sastojaka rukom umesiti glatko testo - ostaviti da "odmori" 15 minuta. Dok testo stoji, napravite fil tako što ćete izmešati 200g mlevenih oraha sa 300g šećera. Testo podeliti na 3 ili 4 dela, u zavisnosti ot toga da li više volite tanje ili deblje korice. Ja više volim tanje korice, mada je teže razviti ih oklagijom. Radnu površinu posuti brašnom, oklagiju takođe pa razviti koru na veličinu pleha (veliki pleh od rerne). Koru položiti na dno pleha, premazati je džemom od kajsija ili šipka i posuti smesom od oraha i šećera.
Dalje nastavite naizmenično da ređate koricu, džem, orahe... i završite koricom. Složenu Žerbo pitu peći na oko 170 stepeni, ali pazite da se ne prepeče! Kada je kolač pečen, potrebno je malo ga prohladiti i preliti glazurom od čokolade.

Glazuru napraviti tako što ćete na pari istopiti 150g čokolade, 150g putera, 4 kašike mleka i 3 kašike šećera u prahu. Sve ove sastojke mešati na pari da se dobije glatka ujednačena masa.

Sastojci: kocka kvasca (40g), 200ml+4 kašike mleka, 300g+6 kašika šećera, 740 g brašna, 340g masti, 1 kašičica sode bikarbone, 2 žumanca, 200g oraha, 150g čokolade, 150g putera, 3 kašike šećera u prahu.

No comments:

Post a Comment