Thursday 6 May 2010

Čiz kejk (Cheesecake)


Kora: 300g mlevenog keksa (plazma, oreo...) rukom sjediniti sa 200g omekšalog putera (na sobnoj temperaturi). Nikako ne dodavati mleko, jer masa treba da je po malo sipkava. Na tacnu za tortu staviti obruč za tortu prečnika oko 27cm, izručiti masu, ravnomerno rasporediti i lagano pritiskati kašikom ili čašom da se formira kompaktan sloj. Ivice obruča obložiti trakom acetatne folije (ili celofanom).

Fil: Penasto umutiti 4 žumanca sa 9 kašika šećera, u to dodati 500g rikota sira (ricotta) i izmešati. Ja volim da su jaja termički obrađena, pa ih skuvam na pari uz neprekidno mućenje žicom. Skuvan, gust krem izručiti u dubok tanjir, pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi najmanje do sobne temperature. Iz pakovanja od 10g želatina u listićima odvaditi 2 listića i skloniti sa strane. Preostale listiće staviti u ledenu vodu da nabubri. Zagrejati 3 kašike slatke pavlake da bude topla, ali ne da provri, pa u to dodati oceđeni želatin, promešati da se istopi i staviti u krem od žumanaca i sira. Preostalu slatku pavlaku (oko 450ml) umutiti i sjediniti sa kremom od sira i jaja (pomoću silikonske špatule ili varjače), pa izručiti preko korice. Ostaviti u frižideru, da se ohladi i stegne, bar 2-3h.
Jednom prilikom desilo mi se da nisam mogla da nađem kvalitetnu rikotu, pa sam napravila kolač sa maskarpone sirom i od tada češće koristim maskarpone. Nećete pogrešiti ma koju opciju da izaberete, obe su savršeno ukusne. Ako se koristi rikota, krem je fin i lagan. Ako se koristi maskarpone, krem ima puniji ukus i vazdušastiju teksturu. 

Žele: Kada se beli krem dobro ohladio, poređati crveno bobičasto voće po izboru (sveže ili iz kompota-dobro oceđeno, osušeno). Uzeti 150ml nekog kvalitetnog crvenog bistrog soka (bitno je da se ukus slaže sa ukusom voća koje koristite) i zagrejati da bude toplo, pa u to spustiti 10g+2 listića iz prethodnog pakovanja želatina - prethodno da omekša u ledenoj vodi. Dobro promešati da se želatin potpuno rastvori u soku. Zatim dodati još 250ml hladnog soka, promešati i sve pažljivo sipati preko voća (najbolje kašikom, lagano). Ostaviti da se do sutradan dobro ohladi, u frižideru, i stegne. Ako se koristi voće iz kompota - za žele upotrebiti proceđen sok.

Odlična kombinacija za zimski žele je isceđen sok od pomorandže (proceđen kroz gustu cediljku ili gazu - da se ukloni pulpa) sa cimetom. Kada se žele stegne, možete posuti malo seckanih pistaća. Super izgleda narandžasto zelena kombinacija.

Čiz kejk je poslastica koja vam omogućava da budete kreativni sa ukusima, pa pustite mašti na volju - od voća mogu da se koriste mango, jagode, kupine, maline, borovnice, pomorandža, ribizle... a umeso voćnog želea može da se stavi mus od bele ili crne čokolade, karamel preliv... U krem od sira mogu da se dodaju različiti ukusi, rastopljena ili seckana čokolada, komadići keksa, pire od manga ili nekog drugog voća...

Sastojci: 300g mlevenog kekas (plazma, oreo ili razni drugi), 200g putera, 4 žumanca, 9 kašika šećera, 500g rikota sira (ricotta), 20g želatina u listićima, 500ml slatke pavlake, crveno bobičasto voće po izboru (oko 300-500 g), 400ml nekog kvalitetnog crvenog bistrog soka.