Sunday, 27 June 2010

Prebranac

Oko 400g belog pasulja naliti sa malo vode, staviti da provri i kuvati par minuta. Ovu prvu vodu odliti, naliti pasulj većom količinom vode i staviti da se kuva na umerenoj temperaturi da zrno postane mekano. Za to vreme sitno iscekati 3-4 veće glavice crnog luka (brže ide ako upotrebite neki secko ili multipraktik). U šerpu sipati ulje, da pokrije dno, izručiti luk, posoliti sa 3 kašičice soli, dodati malo vode i poklopljeno dinstati na tihoj vatri, dugo, sve dok se ne pretvori u ujednačenu kašu.

Kada se pasulj skuva, potrebno je ocediti ga, ali ne bacati vodu od kuvanja.
Izdinstani luk preručiti u neki zemljani đuveč, dodati dosta bibera, slatku alevu papriku, izručiti oceđeni pasulj - sve lepo izmešati. Prebranac naliti vodom u kojoj se kuvao pasulj (ne preterujte, jer kada se zapeče treba da bude gust) i staviti u rernu da se ukrčka na oko 170 stepeni. Odozgo se uhvati lepa korica i zgusne se.

Sastojci: 400g belog pasulja, 3-4 veće glavice crnog luka, so, biber, aleva paprika.

No comments:

Post a Comment