Sunday 27 June 2010

Semi freddo sa lešnicima u karamelu

Prvo napraviti grijaž od 310g lešnika. Ako ste kupili sirove lešnike, potrebno je da ih propečete u rerni, ali pazite da ne zagore, dovoljno je oko 5 minuta. Obavezno ih treba oljuštiti. Zatim u tiganj staviti 200g šećera sa 4 kašike vode i zagrejati na umerenoj temperaturi da šećer ravnomerno karamelizuje, postane tečan i dobije braon boju. U smesu dodati zapečene lešnike, promešati i vrelo izliti na podmazan poslužavnik ili papir za pečenje. Kada se karamel potpuno ohladi, grubo ga izlomiti i samleti, ili usitniti u multipraktiku, ili ga staviti u pamučnu kuhinjsku krpu i usitniti tučem za meso. Jedan deo karamela treba da ostavite da bude u krupnijim komadima, veličine do 0.5cm.
Tek kada ste samleli grijaž od lešnika krenite dalje sa pripremom. Penasto umutiti 4 žumanca sa 50g šećera i jednom kesicom vanilinog šećera. U drugom sudu penasto umutiti 500ml slatke pavlake. U trećem sudu penasto umutiti 4 belanca sa prstohvatom soli. U smesu od žumanaca dodati pripremljen grijaž od lešnika, umućenu slatku pavlaku i šne od belanaca - sve polako, "ovlaš", promešati varjačom, izručiti u odgovarajuću posudu i staviti u zamrzivač da se zaledi.

Semifredo je odlična zamena za sladoled, brzo se pravi, svi ga vole... Što se tiče ukusa, možete da pravite različite kombinacije. Može da se vadi kašikom, kao sladoled, a može i da se izruči iz kalupa i seče kako kolač.

Sastojci: 310g lešnika, 200g+50g šećera, 4 kašike vode, 4 jaja, 500ml slatke pavlake.