Tuesday 30 March 2010

Urnebes salata

Izgnječiti viljuškom par kriški starog kravljeg sira (i feta može da posluži), dodati ljutu tucanu papriku i malo slatke aleve paprike, sve izmešati tako da se dobije ujednačena masa. Pošto je stari kravlji sir dovoljno slan, najčešće nije potrebno soliti. Izuzetno, ako je sir baš toliko tvrd da ne može da se dobije kompaktna masa, dodajte malčice kisele pavlake da poveže.

Urnebes salata može da posluži kao prilog uz različita jela od mesa, ili uz suhomesnate proizvode, a jednostavno je za doručak možete namazati na hleb. Nema potrebe u urnebes dodavati kajmak, ajvar, ulje i slično.

Sastojci: stari kravlji sir, ljuta tucana paprika, malo slatke aleve paprike.

Krutoni

Krutoni se prave od bajatog hleba. Ako hoćete da imaju lep, pravilan oblik, najbolje je koristiti tost hleb. Iseći tost hleb na kockice, u tiganju dobro zagrejati malo ulja i kratko (uz prevrtanje) propržiti krutone. Treba da potamne i postanu krckavi.

Krutoni se najčešće dodaju salatama i raznim čorbama, ali neposredno pred služenje - da ne bi upili sokove, jer treba da ostanu krckavi.

Sastojci: zabajaćeni tost hleb, malo ulja.

Prolećna salata

Mladi luk i rotkvice iseckati na kolutove. Mladu šargarepu i celer iseckati na štapiće. Svo povrće izmešat, dodati zelenu salatu i začiniti. Preliv: žicom izmešati maslinovo ulje, sok od limuna i so.

Naravno, umesto maslinovog možete koristiti suncokretovo ulje, a umesto limunovog soka - sirće (jabukovo, vinsko, alkoholno, balzamsko). Pred služenje, salatu možete posuti krutonima.

Sastojci: razno sezonsko povrće (mladi luk, rotkvice, šargarepa, celer, zelena salata), maslinovo ulje, limun, so.

Kupus salata sa mileramom

Svež kupus iseći na tanke rezance, dodati so, biber, malo ulja, mileram - sve pomešati i dobro ohladiti.

Kao i Tarator, ova salata je idealan lagani obrok za tople letnje dane.

Sastojci: svež kupus, mileram, malo ulja, so biber.

Tarator salata

Sveže krastavce iseći na kocke, dodati sitno seckani beli luk, so, kiselu pavlaku ili mileram. Sve izmešati i dobro ohladiti!

Dobro ohlađena Tarator salata i dvopek, pravi su osvežavajući letnji obrok.

Sastojci: sveži krastavci, beli luk, so, mileram.

Ćuretina sa mlincima

U so uvaljati 500-600g ćurećih šnicli, propržiti ih na puteru uz dodatak malo ulja - da lepo porumene sa obe strane. Ako koristite maslinovo ulje, ne treba dodavati puter. Pržene šnicle naliti sa oko 500ml neutralne pavlake, izlomiti oko 200g mlinaca, posuti sa dosta parmezana i zapeći u rerni na 200 stepeni da se ukrčka i porumeni. Kada sve lepo složite, sami procenite da li je potrebno dodati još neutralne pavlake (ili možda malo mleka), jer kada se zapeče treba da ostane sočno i da ima "safta". 

Drugi način: Posoljene ćureće šnicle propržiti na puteru ili maslinovom ulju da porumene sa obe strane. Pomešati 250ml neutralne pavlake (ili više - procenite), čašu kisele pavlake, parmezan i dosta seckanog peršuna, pa ovim naliti pržene šnicle, izlomiti oko 200g mlinaca - ukrčkati na ringli.

Wednesday 24 March 2010

Celer salata (Valdorf)

Izabrati lep veći koren celera, oljuštiti ga i narendati. Narendan celer odmah, da ne bi promenio boju, poprskati sokom od jednog limuna. Zatim dodati narendanu kiselu jabuku, šaku iseckanih oraha, so, biber, mileram, malo majoneza - sve promešati i dobro ohladiti.

Sastojci: 1 veći koren celera, 1 kisela jabuka, 1 limun, šaka oraha, so, biber, mileram, majonez.

Blitva sa krompirom

Obariti 5-6 krompira srednje veličine, ocediti i iseći na krupnije komade.

Uzeti 3-4 veze blitve i očistiti drške, a zatim izblanširati nekoliko minuta u kipućoj vodi.

Zagrejati u šerpi maslinovo ulje, spustiti krompir i propržiti kratko a zatim dodati i blitvu, posoliti po ukusu. Služiti toplo, kao prilog uz ribu ili meso.

Sastojci: 5-6 krompira srednje veličine, so, 3-4 veze blitve, maslinovo ulje.

Krompir salata

Obariti 5-6 krompira u slanoj vodi, tako da je lepo skuvan ali da se ne raspadne. Sačekati da se krompir ohladi, pa ga iseći na kolutove, posoliti, zabiberiti, dodati ulje, sirće i crni luk seckan na rebarca. Salatu blago promešati, da se komadi krompira ne raspadnu - dobro ohladiti.

Sastojci: 5-6 krompira, 1 glavica crnog luka, so, biber, sirće, ulje.

Pastrmka u foliji

Uzeti 3-4 lepe, očišćene pastrmke srednje veličine - treba da ostanu u komadu, sa glavom. Ribu najčešće hoće da očiste u ribarnici, što je mnogo jednostavnije nego da to radite u sudoperi. Pastrmku spolja i iznutra uvaljati u so, napuniti je grančicama svežeg peršuna i sa par komada krupno isečenog belog luka. Uzeti posudu za pečenje odgovarajuće veličine, staviti aluminijumsku foliju, podmazati je maslinovim uljem i poređati začinjenu ribu. Preko ribe poređati kolutove limuna, malo seckanog belog luka, krupne komade povrća po izboru (šargarepa, celer, čeri paradajz ili krupne komade običnog paradajza...), preko povrća staviti još peršuna, zaliti maslinovim uljem i sa malo belog vina.

Tuesday 23 March 2010

Mekike

Mekike, kao i sva druga kisela testa, počinjete da pravite potapanjem oko 20g kvasca u 500ml mlake vode, uz dodatak kašike šećera. Ostaviti kvasac da počne da radi (na površini se formira sloj uskislog kvasca). Kvasac i vodu izručiti u neki plastični sud, dodati brašno, kašičicu soli i umesiti da se dobije glatka, meka masa bez grudvica, koja se odvaja od prstiju. Umešeno testo za mekike ostaviti da naraste na toplom mestu, pokriveno vlažnom krpom. Kada se zapremina povećala (ne mora baš da se udvostruči), testo rukom premesiti. Radnu površinu dobro posuti brašnom, izručiti testo, formirati valjak i iseći 8-10 jednakih komada.

Uštipci

U 500ml mlake vode staviti pola kocke kvasca (oko 20g) i kašiku šećera, pa ostaviti kvasac da počne da radi... znate već, nekoliko puta sam ponovila u raznim receptima. Kvasac i vodu izručiti u neki plastični sud za mućenje, dodati brašno, kašičicu soli i varjačom umutiti da se dobije ređa, glatka masa bez grudvica. Testo za uštipke treba da bude ređe, da bi se lako vadilo kašikom. Ostavite ga da naraste na toplom mestu, pokriveno vlažnom krpom. Kada se zapremina povećala (ne mora baš da se udvostruči), testo ponovo izmešati varjačom. Uštipci treba da se prže u dubokom ulju i da ne bi potrošili veliku količinu ulja, uzeti šerpicu manjeg prečnika i sipati 2-3cm ulja - dobro zagrejati.

Friday 19 March 2010

Šufnudle

Napraviti i skuvati knedle onako kako je to opisano u receptu "Njoki". U šerpi zagrejati ulje i dodati nekoliko kašika griza da se proprži na umerenoj temperaturi. Oceđene knedle spuštati na griz i uvaljati sa svih strana, propržiti par minuta pa ih vaditi u činiju. Šufnudle služiti uz mileram, kajmak, izmrvljen sir... A mogu i slatke, uz šećer i orahe, med, džem...

Sastojci: videti recept "Njoki", griz, ulje.

Njoki

Njoki se prave od klasičnog krompirovog testa, dakle ovako:
Skuvati 6 većih krompira, ocediti, ispasirati i ostaviti da se prohladi. U krompir razbiti 2-3 jaja, so, kašiku masti (a može i bez), 3 kašike prezli i brašna toliko da se zamesi testo. Testo ne traba da bude previše tvrdo, nego srednje - da se odvaja od prstiju i da mogu lepo da se oblikuju njoki. Formirati male, valjkaste knedlice (možete ih pritisnuti viljuškom, da dobiju rebrastu površinu) i odlagati ih na površinu posutu bršnom. Njoke spuštati u kipuću, slanu vodu. kada isplivaju na površnu ostaviti ih da se kuvaju još par minuta (moraju zaržati oblik) i vaditi ih rešetkastom kašikom u đevđir, jer treba da se potpuno ocede.

Thursday 18 March 2010

Sote Stroganov

U tiganj spustiti komad putera (oko 50g) i malo ulja da se zagreje. Svaki put kada je potrebno propržiti nešto na puteru, obavezno se doda i jedan deo ulja jer sam puter brzo izgori. Kada je puter zagrejan, pržiti sastojke ovim redom: na rezance seckanu glavicu crnog luka, kada smekša dodati 300-400g bifteka iseckanog na rezanca, so, biber. Pržiti da meso smekša, pa dodati nekoliko komada kiselih krstavčića koji su sečeni na štapiće, kapre, malo senfa, dosta peršuna, 250ml neutralne pavlake, vrlo malo vode - sve krčkati još nekoliko minuta.

Makarone sa sirom

Skuvati u slanoj vodi 200-300g makarona da budu "al dente", ocediti ih, staviti u vatrostalnu činiju odgovarajuće veličine. Narendati oko 150g kačkavalja ili izmrviti 2 kriške sira. Zaliti ređim bešamelom, posuti parmezanom i zapeći na 200 stepeni - da porumeni.

Bešamel: U šerpu staviti komad putera da se istopi, dodati 2 kašike brašna, pa malo propržiti. Naliti sa 500-700ml mleka, posoliti i kuvati uz mešanje dok dobije glatku strukturu. Kada bešamelom zalivate lazanju ili neko drugo jelao, treba da bude tečniji.

Wednesday 17 March 2010

Piramida

Pomešati 10 kašika šećera, 125g putera ili margarina, 1 šoljicu mleka, 1 celo jaje, 100g čokolade. Sve ovo staviti da provri uz neprekidno mešanje na umerenoj temperaturi. Čim počne da "šapuće" skloniti sa ringle, pa dodati 20 komada mlevenih "pti ber" keksa i 150g mlevenih oraha, malo seckanih oraha, izmešati. Sipati u kalup oblika piramide (trougli kalup sa "V" profilom, bilo koji drugi kalup...) obložen streč folijom (ili celofanom) i ostaviti da se stegne u frižideru. Kada se kolač izvadi iz kalupa, može se posuti kakao prahom i ukrasiti po želji.

Minestrone supa

Iseckati na kocke razno povrće (glavicu crnog luka, čen belog luka, tikvice, kelerabu, šargarepu, koren peršuna, celer... šta već imate pri ruci), grašak, dodajte oljušten i iseckan paradajz, malo vode, malo maslinovog ulja, posolite i dinstajte na umerenoj temperaturi. Ako je potrebno, povremeno dodajte po malo vode ali ne preterujte jer minestrone treba da je gust - više liči na kašu nego na klasičnu supu. Ako nemate svež paradajz, može da posluži pelat ili sok od paradajza. Kada je povrće izdinstano, odvadite par kutlača povrća, izblendirajte ga i vratite u supu - da dobije gustu strukturu.

Tuesday 16 March 2010

Natkine čokoladne puslice

Penasto umutiti 4 jaja sa 250g šećera. U to dodati 4 štangle otopljene čokolade, 250g prethodno penasto umućenog putera, pa sve zajedno kuvati na pari uz neprekidno mešanje žicom. Ako ostaje trag za varjačom kada prevučete po dnu šerpe - gotovo je. Još jedan način da proverite da li je fil kuvan na pari gotov: nakapljete malo fila na tacnicu i ostavite par minuta da se ohladi, kada iskosite tacnu i fil ne počne da curi - gotovo je. Kada je gotovo, dodati 250g krupno (na duž) seckanih orha, izmešati, na papiru za pečenje ili u papirne korpice za sitne kolače kašičicom oblikovati puslice. Ostaviti ih u frižideru da se dobro ohlade i stegnu.

Rezanci za supu


Od brašna napraviti kupicu sa udubljenjem na vrhu (izgleda kao vulkan) u koju se stavi jedno jaje i prstohvat soli. Počnite da mešate nožem, zahvatajući po malo brašna. Kada dobije čvršću strukturu, nastavite da mesite rukom da se dobije tvrdo testo. Kada ste dobili testo potrebne tvrdoće, formirajte lopticu, premažite je sa malo masti i ostavite da "odmori" oko pola sata. Testo rastanjiti oklagijom na 2-3mm i iseći trake. Trake se provlače kroz mašinu za razance i to prvo kroz deo koji ih dodatno rastanji. Tanke trake odlagati na čistu pamučnu krpu i ostaviti oko sat vremena da se prosuše.

Pržene bukovače na puteru

Oprati, ocediti bukovače, pa na svaku staviti komadić putera, malo soli i bibera. U tiganju zagrejati komad putera i na puter spuštati pripremljene bukovače. Pržiti ih bez prevrtanja. Služiti uz neku osvežavajuću salatu ili uz krompir (baren, pržen, pečen...).

Na isti način možete spremiti i prilog od šampinjona.

Sastojci: bukovače, puter, so, biber.

Tartar sos

Pomešati čašu kisele pavlake ili milerama, majonez, 1 žumance, soli po potrebi i sitno seckane kisele krastavčiće.

Tartar sos se odlično slaže sa svim što je pohovano - meso, pečurke, kačkavalj...

Sastojci: kisela pavlaka, majonez, 1 žumance, kiseli krastavčići, so.

Pohovani šampinjoni

Izabrati krupnije šampinjone, oprati ih, ocediti i skinuti drške. Kapice napuniti kockama kačkavalja (trapist, gauda, edamer i slično). Napunjene šampinjone uvaljati u brašno, pa u blago posoljena jaja (koja su umućena viljuškom) i na kraju u prezle. Pripremljene pečurke pržiti na vrelom ulju da lepo porumene. Kada su prženi, šampinjone odložiti na papirni ubrus koji će lepo upiti višak masnoće.

Pohovane šampinjone tople servirati uz tartar sos ili neki drugi preliv.

Sastojci: šampinjoni, kačkavalj, brašno, jaja, prezle, ulje za prženje.

Monday 15 March 2010

Domaće bonbone

U tiganj staviti dosta šećera (da s prsta pokrije dno) i grejati na umerenoj temperaturi uz mešanje - treba potpuno da karamelizuje (postane tečan, ujednačen i ima braon boju). Kada je šećer rastopljen, brzo dodati veći komad putera, izmešati i skloniti sa šporeta. Brzo, dok je još vruće i tečno, dodati šaku-dve krupno seckanih ili celih badema, oraha, lešnika, susam (šta već imate pri ruci), izmešati i odmah izliti na pleh prekriven papirom za pečenje. Ostaviti da se ohladi pa rukom lomiti bonbone.

Prženice (pofezne)

Tanko iseći desetak kriški bajatog hleba. U dubok tanji razbiti 2-3 jaja, dodati prstohvat soli i umutiti viljuškom. U umućena jaja dodati mleko da bude prilično retko - izmešati i potapiti kriške hleba, pržiti sa obe strane na zagrejanom ulju. Prženice vaditi na papirni ubrus i poslužiti tople uz sir, mileram, pavlaku.

Naročito su ukusne prženice od bajatog tost hleba ili bageta.

Sastojci: bajat hleb, 2-3 jaja, so, mleko.

Pohovane šnicle

Uzeti 6-8 komada lepih šnicli (mogu biti ćureće grudi, pileće grudi ili šnicle od svinjskog mesa), istucati ih tučem za meso, posoliti. Šnicle spustiti u dubli tanjir ili u neku drugu posudu i svaku preliti mlekom. Ostaviti ih da odstoje nekoliko sati. Pripremiti 3 pliće posudice ili 3 duboka tanjira. U jedan tanjir staviti brašno, u drugi razbiti 2 jaja, posoliti ih i umutiti viljuškom, u treći staviti prezle. Šnicle valjati prvo u brašno, pa spustiti u jaja, pa u prezle. Ulje dobro zagrejati a zatim smanjiti temperaturu na dvojku i pržiti šnicle da lepo porumene sa obe strane. Vaditi na papirne ubruse da bi upili višak masnoće.

Pečeno meso i krompir

Odabrati 5-6 komada mesa (svinjske šnicle, krmenadle, od vrata ili jagnjetinu). Meso usoliti i začiniti po želji (biber, senf, cimet, kari, ruzmarin, majčina dušica... napravite svoju kombinaciju začina). U podmazan pleh rasporediti meso a odozgo poređati grubo sečene kolutove crnog ili crvenog luka (ne mora ni da se oljušti). Ako imate, poređajte i nekoliko paprika. U toku pečenja prelivati meso sokovima. Krompir oljuštiti i iseći na krupnije komade, probariti ga nekoliko minuta, ocediti i posoliti. Kada je meso na pola pečeno izvaditi pleh i poređati krompir, dovršiti pečenje.

Musaka od tikvica

Oljuštiti 3-4 tikvice srednje veličine i iseći ih uzduž na tanke listove. Ako imaju veće semenke, taj deo izbaciti, posoliti i ostaviti da odstoje dvadesetak minuta da puste vodu.

Fil: iseći na rezanca 2 glavice crnog luka, posoliti i propržiti na ulju - da postane staklast. U luk dodati šargarepu sečenu na štapiće ("na žilijen") i povrće po želji (grašak, kockice celera i slično) pa dinstati još neko vreme da i ovo drugo povrće smekša. Kada je gotovo pobiberiti, proveriti da li je dovoljno slano i dodati 1-2 šoljice pirinča.

Musaku slagati u podmazanu vatrostalnu činiju ili đuveč, ovim redom: sloj tankih kolutova krompira pa fil, tikvice, fil i tako dalje.

Friday 12 March 2010

Pita sa višnjama

Potrebno je pakovanje od 0.5kg tankih kora. Koru staviti na radnu površinu, poprskati kašičicom ulja, preko staviti drugu, poprskati uljem i na kraju treću. Duž kraće ivice obilno poređati višnje bez koštica (rukom ih rasporediti u 2-3 reda). Mogu se upotrebiti i smrznute višnje, bez prethodnog odmrzavanja. Voće posuti sa 3 kašike griza, pa preko toga sa 3 kašike šećera. Prvo saviti krajeve da višnje ne ispadaju, pa srolati pitu i slagati u podmazan pleh. Postupak ponoviti da utrošite sve kore. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pita je gotova kada porumeni.

Wednesday 10 March 2010

Banaćanska štrudla sa makom

U čašu sipati 250ml mlake vode, staviti jedno pakovanje svežeg kvasca (oko 40g), kašiku šećera, posuti brašnom i ostaviti da kvasac počne da radi (pojave se mehurići po površini i formira se sloj rastopljenog kvasca). U veću vanglu za mešenje izručiti 3 šolje brašna, kašičicu soli, vodu sa rastopljenim kvascem i 250ml mlakog mleka. Rukom mesiti testo i dodavati još brašna po potrebi. Treba da se dobije glatko, ne mnogo tvrdo testo koje se odvaja od prstiju. Testo posuti brašnom, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste.

Kremaste kocke




Korica:
Umutiti 7 belanaca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Dodati 7 kašika šećera i još malo mutiti mikserom. U masu sipati 6 kašika brašna i 1 kašiku gustina, varjačom lagano izmešati. Ispeći jednu pravougaonu koru (20x30cm).

Krem:
Staviti 7dl mleka da provri na blagoj vatri. Izmešati u šolji 7 kašika šećera, 2 vanile, 4 kašike gustina, 2 kašike brašna i par kašika mleka – kao za puding.

Kroketi od tikvica

Oljuštiti i narendati 3-4 tikvice, posoliti i ostaviti da puste vodu. Posle petnaestak minuta ocediti ih, dodati 2 jaja i malo brašna (da bi se masa malo zgusnula, ali ne treba preterivati), promešati. Krokete vaditi kašikom i spuštati u vrelo ulje. Pržene stavljati na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.

Zgodno je za brzi letnji ručak, uz zelenu salatu, paradajz, slaninicu, sir i slično.

Sastojci: 3-4 tikvice, so, 2 jaja, malo brašna, ulje za prženje.

Pohovane tikvice

Oljuštiti nekoliko manjih tikvica, iseći na tanke kolutove, posoliti i ostaviti 15minuta da puste vodu. Razbiti 3-4 jaja, posoliti prstohvatom soli i umutiti viljuškom. Kolutiće tikvica uvaljati u brašno, pa u jaja i pržiti sa obe strane na umerenoj vatri. Vaditi na papirni ubrus da se ocedi višak ulja. Služiti uz svež paradajz, sir i pavlaku.

Potrebno je malo više vremena i dosta ulja se potroši, ali vredi...

Tuesday 9 March 2010

Glazura od čokolade


U šerpicu stavite 100g čokolade za kuvanje, 100g putera, 3 kašike prah šećera i 3 kašike mleka. Sve ovo istopite na pari uz neprestano mešanje, da se dobije masa ujednačene strukture. Vruću glazuru koristite za prelivanje torti i kolača!

Ova glazura je ODLIČNA, ne puca prilikom sečenja i izuzetno je ukusna.

Sastojci: 100g čokolade za kuvanje, 100g putera, 3 kašike prah šećera, 3 kašike mleka.

Tetina keks torta

Pomešati 300g mlevenog plazma keksa, 200g iseckanog suvog grožđa, 200g iseckanih žele bonbona ili kandiranog voća, dodati čašu soka od pomorandže i sve lepo promešati. Penasto umutiti 250g prah šećera, 2 žumanca, 200g putera i na kraju dodati 2 štangle omekšale čokolade za kuvanje. Sjediniti ove dve mase. Jedan po jedan "pti ber" keks umakati u mleko (nemojte ga dugo držati u mleku) i obložiti dno pleha, nafilovati, pa odozgo poređati još jedan sloj keksa (provučenog kroz mleko). Kolač možete preliti glazurom od čokolade (a i ne mora). Ostaviti da prenoći i sutradan seći kolač.

Divnine Vanilice sa orasima

Penasto umutiti 250g masti, dodati 2 cela jaja, 120g šećera, 150g oraha i 500g brašna. Rukom umesiti ujednačeno testo, zatim oklagijom razviti koru 0.5-1cm debljine. Malom okruglom modlom ili čašicom za rakiju vaditi vanilice. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni (dobro paziti da se ne prepeku). Ohlađene vanilice filovati džemom po izboru (kajsije, breskve, šipak...) pa ih uvaljati u prah šećer.

Sastojci: 250g masti, 2 cela jaja, 120g šećera, 150g oraha, 500g brašna, džem po izboru (kajsija, breskva, šipak), šećer u prahu.

Vanilice

Penasto umutiti 200g masti, dodati 1 celo jaje, 1 žumance, 4 kašike šećera, sok od pola limuna, 500g brašna. Rukom umesiti ujednačeno testo, zatim oklagijom razviti koru 0.5-1cm debljine. Malom okruglom modlom ili čašicom za rakiju vaditi vanilice. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni (dobro paziti da se ne prepeku). Ohlađene vanilice filovati džemom po izboru (kajsije, breskve, šipak...) pa ih uvaljati u prah šećer.

Sastojci: 200g masti, 1 celo jaje, 1 žumance, 4 kašike šećera, sok od pola limuna, 500g brašna, džem, šećer u prahu.

Grijaž štangle

U šerpu staviti 600g šećera, otopiti na umerenoj temperaturi (da potpuno karamelizuje, postane tečan i dobije braon boju). U karamelizovan šećer brzo dodati 500g putera, 500g seckanih oraha, 8 žumanaca, 2 kašike brašna i varjačom promešati. Vruću masu sipati na jedan list velike oblande, odozgo staviti drugi list oblande i pritisnuti nečim teškim. Najbolje je ostaviti štangle da prenoće, pa tek sutradan služiti.

Sastojci: 600g šećera, 500g putera, 500g seckanih oraha, 8 žumanaca, 2 kašike brašna, 2 lista velike oblande.

Monday 8 March 2010

Ruska salata

Skuvati u slanoj vodi 4-6 krompira srednje veličine, pakovanje graška (500g), 4 srednje šargarepe. Iz supe izvaditi kuvano živinsko meso (kokoška, pile, fazan, ćuretina). Tvrdo skuvati 5-6 jaja (kuvaju se bar 20 minuta). Sitno iseckati sastojke: kuvano povrće (krompir, šargarepu), kuvana jaja, meso iz supe i oko 700g kiselih krastavčića. Dodati baren grašak, soli po ukusu i domaći majonez. Sve ovo staviti u veći sud, pažljivo kašikom promešati, ohladiti i pred služenje ukrasiti francuskim peršunom...

Domaći majonez za rusku salatu

U sud za mućenje staviti 2 kuvana žumanca i 2 "živa" žumanca, 1 kašičicu prah šećera. Mikserom penasto umutiti, pa tek onda (uz neprestano mućenje mikserom) naizmenično dodavati po malo senfa (ukupno se potroši jedna čašica), po malo soka od limuna (1 limun), oko 800ml – 1l ulja.

Budite strpljivi - dugo se muti!!! Sastojke dodajte u malim količinama. Ovo se naročito odnosi na ulje i sok od limuna, jer ako dodate veću količinu postoji opasnost da majonez bude suviše redak.

Ruska salata je uvek lepša sa domaćim majonezom, zato vredi potrošiti malo više vremena.

Princes krofne

Testo za princes krofne napraviti ovako:
U šerpu sipati 500ml vode i 250g ulja (obavezno na vagici odmeriti ulje). Staviti da provri i dodati 260g brašna, izmešati varjačom pa skloniti sa ringle. Tek kada se smesa potpuno ohladi dodavati jedno po jedno 6 celih jaja. To znači da dodate jedno jaje, mutite mikserom da se sjedini, zatim drugo i tako redom dok ne utrošite svih 6 komada. Testo na kraju treba da bude glatko, ujednačeno i bez grudvica.

Sunday 7 March 2010

Braunis (brownies)

Prvo staviti 200g crne čokolade (75% kakao) da se topi na pari. Uzeti dve plastične posude za mućenje pa u jednu izdvojiti 4 belanca, a u drugu 4 žumanca. U belanca staviti prstohvat soli a u žumanca dodati 200g putera (omekšalog na sobnoj temperaturi) i 200g šećera. Mikserom prvo umutiti belanca u čvrst šne. Ne morate da perete metlice posle belanaca... pa odmah zatim umutite puter, šećer i žumanca da bude penasto. Izručiti šne od belanaca u posudu sa umućenim puterom i sve lagano izmešati varjačom. Dodati 100g brašna, 1 kašičicu suvog kvasca, promešati...U međuvremenu se i čokolada rastopila na pari, pa i nju dodajte u smesu i izmešajte da bude ujednačeno.

Friday 5 March 2010

Kroketi od krompira

Skuvati 6 većih krompira, ocediti, ispasirati i ostaviti da se prohladi. U krompir razbiti 2-3 cela jaja, so, kašiku masti (a može i bez), 3 kašike prezli i brašna toliko da se zamesi testo. Testo ne treba da bude previše tvrdo, nego srednje - da se odvaja od prstiju i da mogu lepo da se oblikuju kroketi. Formirati okrugle ili valjkaste krokete i pržiti ih na dobro zagrejanom ulju. Pošto treba da se prže u dubokom ulju, zgodno je uzeti šerpicu manjeg prečnika i naliti oko 3cm ulja. Rumene krokete vaditi na papirni ubrus koji upije višak masnoće.

Služiti uz paradajz sos, sos od mirođije ili neki drugi, dobra kombinacija uz krokete su sir i mileram.

Sastojci: 6 većih krompira, 2-3 cela jaja, 3 kašike prezli, so, 1 kašika masti (a može i bez), brašna po potrebi.

Wednesday 3 March 2010

Pita sa mesom

Prvo napraviti fil: Iseći na sitne kocke 2 veće glavice crnog luka i propržiti na malo ulja. Kada je luk staklast dodati 500g mlevenog svinjskog mesa i propržiti još par minuta da meso promeni boju, posoliti i zabiberiti po ukusu.

Preliv za pitu: Umutiti žicom 5 celh jaja, dodati 250ml jogurta, 200ml kisele vode, 200ml ulja – sve umutiti.

Podmazati veliki pleh od rerne. Uzeti 1kg tankih kora i podeliti na tri dela. Prvih 4-5 kora pokvasiti sa po par kašika ovog preliva. Kada se potroši trećina kora, staviti pola količine fila sa mesom, preko toga ide druga trećina kora, pa preko fil i na kraju opet kore.

Lovačke šnicle

Uzeti 5-6 šnicli (svinjskih, junećih, mogu čak i pileće), izlupati ih da budu tanke, posoliti i uvaljati u brašno. U plitku šerpu većeg prečnika sipati ulje da dobro pokrije dno, pa na zagrejanom ulju kratko propržiti šnicle sa obe strane - da porumene i izvaditi ih. U ulje u kom je prženo meso staviti 2-3 kašike brašna, propržiti ga par minuta, dodati 2 kašičice senfa, isceđen sok od pola limuna, 2-3dl belog vina i pustiti da provri, promešati da saft dobije ujednačenu strukturu. E sada, spustiti propržene šnicle u saft, posoliti po ukusu, dodati biber i ostaviti da se krčka na tihoj vatri dok meso ne bude meko (oko pola sata).

Juneći gulaš

Sitno iseckati 4 veće glavice crnog luka, dodati oko 1kg junetine seckane na kocke, posoliti, naliti sa oko 2dl vode i dinstati dugo na tihoj vatri – sve dok se luk ne pretvori u ujednačenu masu i meso bude potpuno meko. Dodati biber po ukusu, odozgo posuti kašikom aleve paprike i kašikom brašna – ostaviti još par minuta da se krčka dok gulaš ne upije brašno i pariku.

Služiti uz pire, testeninu, baren krompir, pirinač.

Tuesday 2 March 2010

Bareni pirinač kao prilog

Lonac napunite sa dosta vode (oko 3l), posolite sa 3 kašičice soli, dodajte 2 kašike sirćeta, prstohvat kima (ako volite) i stavite da provri. U kipuću začinjenu vodu dodajte šolju pirinča pa kuvajte dok pirinač smekša. Procedite ga i služite kao prilog.

Ova količina je dovoljna za 3-4 porcije. Kada kuvate pirinač možete dodati malo graška, kukuruza, seckane šargarepe... i dobićete šareni prilog. Ovako spremljen pirinač ide uz razne stvari: kinesko prženo povrće sa mesom, buzara od lignji, sote, soja sos, lovačke šnicle, ribu, razna mesa...

Sastojci: šolja pirinča, so, sirće, kim.

Lignje na buzaru (ribarske)

Očistiti 1kg lignji. Najbolje je da Vam u obližnjoj ribarnici pokažu kako se to radi - jednostavno je. Iseče se deo sa pipcima i iz centralnog dela izvadi se jedna kuglica. Zatim se iz tela lignje izvuče hrskavica koja liči na celofan i ide celom dužinom, a onda iz tela treba izvaditi nešto što liči na creva i na karaju, naravno, oprati. Očišćene lignje iseći na krupne kolutove, pipci treba da ostanu iz jednog dela. U tiganj sipati 1dl maslinovog ulja, pa u hladno ulje dodati lignje, 2-3 čena belog luka isečena na polovine, oko 1.5dl belog vina, so, biber, dosta iseckanog pešuna. Sve ovo dinstati na umerenoj temperaturi oko pola sata.

Monday 1 March 2010

Lenja pita

Oko 1-2kg jabuka oljuštiti (u zavisnosti od toga da li volite lenju pitu sa manje ili više fila), narendati i dodati par kašika šećera, 2 kesice vanil šećera i dinstati tako da se dobije ujednačena masa i da tečnost ispari.

9 kašika masti oprati hladnom vodom - mast se prvo umuti tako da postane penasta a zatim se nalije hladnom vodom i promeša, pa se voda odlije (ovako nestaju mirisi a mast dobije lepu belu boju). U opranu mast dodati 9 kašika šećera, razbiti 1 celo jaje, 14 kašika mleka, 700g brašna, 1 prašak za pecivo. Rukom umesiti glatko ujednačeno testo, podeliti na dva dela.

Grenadirmarš

Oljuštiti 5-6 krompira srednje veličine, iseći na kocke i staviti da se kuva u puno slane vode. Kada je krompir skuvan, u isti lonac spustiti oko 200g testenine (školjkice, mašnice, pužići i slično) pa sve zajedno kuvati još par minuta dok se skuva i testenina, ocediti.

Veću glavicu crnog luka iseći na rebarca, propržiti na malo više ulja (da postane staklast), posoliti, dodati kašiku aleve paprike i spustiti skuvan krompir i testeninu. Promešati, blago izgnječiti krompir ali tako da ga ne usitnite potpuno (treba da ostanu i krupni komadi), propržiti još nekoliko minuta.

Služiti toplo uz kiselu pavlaku ili mileram.
Nije mi baš sasvim jasno odakle ta kombinacija testenine i krompira, ali ukusno je... i brzo se priprema.

Sastojci: 5-6 krompira srednje veličine, 200g testenine (školjkice, mašnice, pužići i slično), 1 veća glavica crnog luka, so, aleva paprika, ulje.

Restovani krompir

Obariti 5-6 krompira srednje veličine, ocediti i iseći na krupnije komade. Glavicu crnog luka iseći na rebarca pa propržiti na malo više ulja (da postane staklast), posoliti, dodati kašiku aleve paprike i spustiti skuvan krompir. Promešati, blago izgnječiti krompir ali tako da ga ne usitnite potpuno (treba da ostanu i krupni komadi), propržiti još nekoliko minuta.

Restovani krompir je odličan prilog uz meso pripremljeno na različite načine.