Wednesday 28 April 2010

Pečenje (praseće, jagnjeće, pileće...)

Svečani ručak prosto ne može da prođe bez dobrog pečenja i rumenih, sočnih krompirića... Poseban izazov je napraviti dobro pečenje kod kuće - u rerni, naročito ako ste ljubitelj vrućeg pečenja. Nije komplikovano, samo treba da imate dovoljno vremena i strpljenja. Uzeti lep komad mesa (plećku, butku, pile ili nešto drugo) i utrljati dosta soli sa svih strana, spustiti u pleh i zaliti uljem. Pripremljeno meso staviti u rernu da se polako peče na oko 150 stepeni. Vreme potrebno da se meso ispeče, zavisi od veličine i vrste koju ste odabrali. U svakom slučaju - planirajte nekoliko sati, a za to vreme možete raditi bilo šta drugo.

Monday 26 April 2010

Špagete Karbonara

Karbonara sos pravi se na sledeći način: 150-200g slaninice iseckati na tanke listiće, propržiti, da postane krckava i odliti masnoću. Napraviti bešamel sos - zagrejati komad putera, dodati kašiku brašna, propržiti, naliti sa oko 400ml mleka, posoliti i kuvati par minuta da se dobije ne mnogo gust sos, pa skloniti sa ringle. U topao bešamel dodati 100ml slatke pavlake, proprženu slaninicu, dosta parmezana, 2 sirova žumanca, posoliti po ukusu i sve lepo promešati - ovim sosom obilno preliti skuvane i oceđene špagete (može da posluži i druga vrsta testenine). Služiti vruće! Možete ih ukrasiti listićima nekog svežeg zelenog začina, posuti sa još malo parmezana ili šta vam već padne na pamet.

Sunday 25 April 2010

Bresk ili kolač od bresaka


Penasto mikserom umutiti 4 žumanca sa 200g kristal šećera. U ovo dodati 200g umućenog putera ili margarina, 200g brašna i čvrsto umućen šne od 4 belanca. Sve lagano, varjačom, izmešati u ujednačenu masu i izručiti u pleh dimenzija oko 20x30cm obložen papirom za pečenje - ravnomerno rasporediti, da bude debljine oko 1cm. Naravno, ako nemate papir za pečenje, pleh podmazati sa malo masti i posuti sa malo brašna. Preko testa poređati oljuštene krupnije breskve, isečene na pola. Kolač peći na 180 stepeni, da porumeni. Hladan Bresk seći na kocke i obilno posuti šećerom u prahu. Može da se ukrasi ribizlama.

Ovo je pravi letnji kolač koji se brzo pravi.

Mafiši


Uzeti 140g bašna, 70g putera ili margarina, 2 pune kašike kisele pavlake, 2 žumanca, 1 kašiku šećera u prahu i prstohvat soli. Od ovih sastojaka lagano umesiti testo i ostaviti da "odmori" u frižideru desetak minuta. Sada testo i radnu površinu posuti brašnom, pa testo rastanjiti (ne mnogo tanko) i trostruko preklopiti. Trostruko preklopanje: koru prvo preklopite na pola, tako da se dobije pravougaonik a zatim preklopiti kraću levu stranicu pravougaonika do sredine, pa preko ovoga preklopite desnu stranicu pravougaonika - na kraju se dobije ispreklapan manji kvadrat. Kada ste testo jednom trostruko ispreklapali, treba ga ponovo posuti sa malo brašna, rastanjiti i još jedom trostruko preklopiti, a zatim ostaviti da odstoji oko pola sata u frižideru.

Friday 16 April 2010

Bela čorba (pileća ili juneća)

Zelen (šargarepa, peršun, paškanat...), meso i glavicu crnog luka (ne seckana) posoliti pa naliti sa oko 2l vode i staviti da se kuva na umerenoj temperaturi. Kada je meso skuvano (lako se odvaja od kosti, potpuno je mekano), u čorbu dodati ređi bešamel - nastaviti sa kuvanjem još par minuta. Čorbicu služiti uz mileram u koji možete da dodate sirovo žumance, ili umesto pavlake dodajte par kapi soka od limuna.

Wednesday 14 April 2010

Čorbica od povrća

Iseckati na kocke razno povrće (šargarepa, luk, keleraba, peršun, paškanat, beli luk, spanać...). Sve dinstati na malo ulja i na tihoj vatri oko pola sata. Zatim naliti vodom, ali ne preterivati (da ne bude mnogo retko) posoliti i kuvati još oko 45 minuta. Kada je čorbica gotova, odvaditi par kutlača povrća, izblendirati i vratiti u lonac da vri još par minuta. Ovako izbegavate zapršku i brašno, a dobije se željena gustina. Služiti uz kiselu pavlaku. U pavlaku možete dodati i jedno sveže žumance. Lepo će izgledati ako u tanjir stavite po neki list svežeg peršuna, drugogo svežeg začinskog bilja, krutone...

Tuesday 13 April 2010

Polumeseci (kolač kraljice Marije)


Ovaj predivan kolač ima bezbroj naziva: "tri reda u plehu", "tri put' pečeno", "žute štangle", "puter štangle", "orah štangle"... Moja mama i baka, zvale su ga "polumeseci" i sekle ga okruglom modlom u obliku polumeseca. Kasnije je oblik evoluirao do štangli, da ne bi puno "otpalo", ali je porodični naziv ostao isti.

Kažu da je ovaj kolač kraljica Marija sama mesila za štićenike Zavoda za siromašnu decu i obolele od tuberkuloze. Za Materice ih je okupljala u dvoru, gostila i darovala... Kraljica Marija, bila je rumunska princeza, pre svega majka pa kraljica i velika dobrotvorka. Zbog svoje iskrene skromnosti, nekonvencionalnog odnosa s osobljem dvora i zbog neposrednog načina komunikacije sa običnim ljudima plenila je simpatije naroda. Često je viđana u parku dvora kako sedi i krpi čarape, a u šetnju je išla u običnim „bata“ patikama, kakve su tada nosile mnoge žene u Srbiji. 


Koje god ime da mu nadenete, ovo je stvarno kraljevski kolač... jednostavan, prefinjen, topi se u ustima.  



Monday 12 April 2010

Jagnjeća sarmica

Jagnjeća sarmica jedan je od specijaliteta srpske kuhinje. Sprema se od iznutrica i "maramice". Najbolje je da u obližnjoj mesari zamolite da Vam pripreme sve što je potrebno za spremanje jagnjeće sarmice. Iznutrice kuvajte na umerenoj temperaturi u slanoj vodi, dugo, da potpuno smekšaju. Kada su skuvane, ocedite ih i iseckajte na manje kocke (oko 0.5cm). Jagnjeću maramicu ne treba kuvati - samo je ostavite da odstoji malo u hladnoj vodi, a zatim je rasporedite po dnu i stranicama manje okrugle vatrostalne činije, ali tako da ostavite jedan deo i za odozgo.

Saturday 10 April 2010

Korneti od Njanje

Masu za kornete napraviti tako što se izmeša 300g mlevenih oraha, 200g šećera u prahu, 1 belance (živo), 2 kašike ruma, 2 štangle rendane čokolade. Zamesiti i oblikovati male kornete.

Oblikovane kornete puniti filom koji se pravi ovako: Penasto umutiti 100g putera sa 100g šećera u prahu i 2 tvrdo kuvna žumanca.

Ovo je jedan od starinskih kolača, po receptu naših baka. Čist kvalitet! Samo puter, šećer, orasi...

Sastojci: 300g mlevenih oraha, 300g šećera u prahu, 1 belance, 2 kašike ruma, 2 štangle rendane čokolade, 100g putera, 2 tvrdo kuvna žumanca.

Friday 9 April 2010

Pekarski krompir

Krompire oljuštiti i iseći na kolutove, ali da ne budu mnogo debeli niti suviše tanki. U posudu za pečenje staviti ulje, pa krompir, koji treba uvaljati u začine: so, ruzmarin, malo origana, ili drugo po izboru. Profi kuvari izbegavaju začin od sušenog povrća nego naprave sopstvenu kombinaciju, pa možete da eksperimentišete. A ako nemate baš puno vremena ni inspiracije - slobodno tresnite "Vegetu". Preko krompira poređati listiće slaninice, naliti čašom vode. Peći u rerni na 200 stepeni, da voda ispari, slaninica postane krckava a krompir potpuno mekan.

Sastojci: krompir, začin od sušenog povrća, ulje, slaninica.

Lazanja (crvena)

Prvo napraviti fil za lazanju. Na malo maslinovog ulja propržiti dve glavice crnog luka iseckane na kockice, da postane staklast. Zatim posoliti sa dve kašičice soli, dodati oko 500g mlevenog mesa (može svinjsko, juneće, mešano, pileće...), paradjz pelat iseckan na komadiće i malo soka iz konzerve, još malo prodinstati na umerenoj temperaturi. Kada je gotovo, skloniti sa ringle, dodati biber i svež bosiljak.

Sada treba napraviti ređi bešamel. U šerpici zagrejati komad putera (oko 60g).

Lazanja (bela)

Prvo napraviti fil za lazanju. Na malo ulja propržiti dve glavice crnog luka iseckane na kockice, da postane staklast. Zatim posoliti sa dve kašičice soli, dodati oko 500g mlevenog mesa (može svinjsko, juneće, mešano, pileće...)i još malo prodinstati na umerenoj temperaturi, da meso promeni boju. Kada je gotovo, skloniti sa ringle i dodati biber.

Sada treba napraviti ređi bešamel. U šerpici zagrejati komad putera (oko 60g). Kada se puter otopio, dodati 2-3 kašike brašna, propržiti par minuta pa naliti sa oko 700ml mleka, posoliti kašičicom soli, dodati origano, promešati i ostaviti da polako vri na umerenoj temperaturi.

Pohovane pečene paprike

Paprike ispeći i oljuštiti, kako je opisano u receptu za salatu od pečenih paprika. Oljuštene paprike očistiti od semenki, skinuti drške, ocediti od soka koji puste i posoliti. Pripremljene paprike uvaljati u brašno, pa u jaja - pržiti na dobro zagrejanom ulju.

Pohovane pečene paprike uz pire, pržene krompiriće, sir, salatu... mogu zameniti meso, a možete napraviti i slanu tortu (za koju ću okačiti recept).

Sastojci: pečene paprike, so, brašno, jaja.

Salata od pečenih paprika

Lepe, zdrave, krupne crvene paprike oprati, osušiti i ispeći, prevrćući ih sa svih strana. Za ovu svrhu ipak je najzgodniji "smederevac" smešten u neku letnju kujnu, pod nadstrešnicom... a može da posluži i roštilj na ćumur, ringla, pa čak i rerna. Paprike su pečene kada se uhvati ona crna korica i odmah ih treba staviti u kesu, pa kesu uviti u novinu da bi se lepše potparile i lakše ljuštile. Kada se paprike potpuno ohlade treba ih oljuštiti, a ja volim da im očistim semenke i skinem drške. Pečene paprike možete iscepkati na rezanca, pa onda začiniti, ili ostaviti u komadu, poređajte ih u činiju, posolite, dodajte ulje, sirće i na kraju pospite sitno seckani beli luk.

Thursday 8 April 2010

Urmašice (tatlije)


Penasto umutiti 250g putera (ili margarina), pa dodati čašu kisele pavlake (oko 200g) i još malo mikserom mutiti. Zatim dodati 2 žumanca, 350-400g brašna i rukom umesiti glatko, masno, testo koje se ne lepi za ruke. Od testa oblikovati urmašice valjkastog oblika, malo ih spljeskati (budu dugačke oko 7-10cm), u svaku dodati četvrtinu oraha. Urmašice peći na 200°C da porumene i vruće preliti toplim sirupom.

Sirup: 750ml vode staviti da provri sa 500g šećera i jednim limunom isečenim na kolutove, ostaviti da vri 2-3 minuta. Ako volite malo slađi sirup, onda ga skuvajte od 650g šećera i 600ml vode.

Sastojci: 250g margarina, 1 mala čaša kisele pavlake (200g), 2 žumanca, 350g brašna, 500g šećera, 1 limun.

Krompir na pola

Izabrati nekoliko krompira srednje veličine (da ne budu suviše veliki), presecite ih na pola, mogu a ne moraju da se ljušte. Krompire uvaljajte u maslinovo ulje i različite začine: začin od sušenog povrća (on je slan pa ne treba dosoljavati), origano, majčina dušica, ruzmarin... Sipati maslinovo ulje u pleh, poređati krompire i peći. Gotovi su kada dobiju koricu spolja a iznutra budu mekani.

Ovako ispečen krompir je izuzetan prilog uz različite vrste mesa, ribe... a može da zameni i glavno jelo uz neki sir, salatu...

Sastojci: krompiri, začini po izboru.

Wednesday 7 April 2010

Tufahije

Oljuštiti i pažljivo izdubiti manje, nakisele jabuke - sasvim je dovoljno desetak komada. U manji lonac stavite da provri 1-1.5l vode, sa 5-6 kašika šećera, 1 kesicom šećera sa aromom vanile i sok od jednog limuna (nije neophodno). Kada je proključalo, na umerenoj temperaturi, spuštajte po nekoliko komada jabuka istovremeno. Treba paziti da se jabuke ne raskuvaju i raspadnu, nego da smekšaju ali ostanu cele. Skuvane jabuke vaditi rešetkastom kašikom i ređati u neku posudu.

Za fil je potrebno do 200g mlevenih oraha, u koje se doda malo vrelog sirupa u kom su se kuvale jabuke ili malo vrelog mleka - da se dobije kompaktna masa, koja se zatim zasladi po ukusu.

Ćabata hleb (ciabatta)

U čašu sipati 500ml mlake vode, staviti jedno pakovanje svežeg kvasca (oko 40g), kašiku šećera, posuti brašnom (pšenično meko, tip 400) i ostaviti da kvasac počne da radi (pojave se mehurići po površini i formira se sloj rastopljenog kvasca). U veću vanglu za mešenje izručiti 3 šolje brašna, 2 kašičice soli, vodu sa rastopljenim kvascem. Rukom mesiti testo i dodavati još brašna po potrebi. Treba da se dobije glatko, ne mnogo tvrdo testo koje se odvaja od prstiju. Testo posuti brašnom, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste. Kada se zapremina udvostruči, dodati 6 kašika maslinovog ulja (mada može da posluži i suncokretovo), premesiti testo uz dodavanje brašna po potrebi. U ovoj fazi možete da dodate i seckane maslinke, mada su odlične i bez maslinki.

Tuesday 6 April 2010

Žito sa šlagom

Otrebiti i oprati 500g žita, naliti vodom i ostaviti da prenoći. Sutradan skuvati žito (treba lagano da vri i dugo se kuva) sve dok zrno ne postane mekano, a zatim ga ocediti i isprati mlazom hladne vode. Oceđeno žito izručiti na čistu krpu i ostaviti par sati da odstoji. Potpuno osušeno žito samleti na vodenici za meso, dodati 500g mlevenih oraha, 500g šećera, narendati malo muskatnog oraha i rukom sve lepo izmešati. Služiti ohlađeno žito uz umućenu slatku pavlaku.

Skoro sam čula za brži način kuvanja žita: Rernu zagrejati na 250 stepeni. Dok se rerna greje, žito naliti vodom da ogrezne i staviti da proključa.

Kapreze salata (Caprese)

Iseći na kolutove paradajz i mocarela sir. Naizmenično poređati kolutove sira i paradajza. Posoliti, politi sa malo maslinovog ulja i posuti svežim bosiljkom.

Ako prepečete hleb, pa odozgo poređate kolut mocarele, kolut paradajza i bosiljak, zalijete sa malo maslinovog ulja - dobićete bruskete kapreze. Domaće crne maslinke mogu da posluže za dekoraciju.

Sastojci: Paradajz, mocarela sir, maslinovo ulje, so, svež bosiljak.