Thursday, 6 January 2011

Pihtije

Nisam odavno pisala recepte, bio bi red da nastavim... Pošto je aktuelna zimska, praznična sezona - nezaobilazna tema su pihtije. Koliko sam uspela da primetim podjednako su brojni i ljubitelji, i oni kojima su "bljak". E pa, za one koji vole pihtije, ili za one koji ih ne vole ali hoće da obraduju dragog ljubitelja pihtija, evo recepta.

Uzeti veliki lonac zapremine oko 8 litara, staviti dva juneća papka, jednu suvu svinjsku kolenicu, jednu sirovu svinjsku kolenicu, 3 čena belog luka, desetak zrna bibera, 3 kašičice soli i na pola presečenu glavicu crnog luka koja je prethodno zapečena na plotni (kao za supu).

Mogu da se naprave i druge kombinacije mesa, na primer oko 5 svinjskih nogica, jedna suva svinjska kolenica, juneće kosti, oko 500g ribića. U svakom slučaju bitno je da ima malo suvog mesa, jer onda pihtije budu ukusnije. Za želiranje se mogu upotrebiti još i uši, rep, njuška. Kasnije se ti delovi odbace ako ne volite hrskavicu, a ostavi se samo meso.

Svaki mesar će Vam sa zadovoljstvom iseći kolenice na manje komade, tako je mnogo zgodnije za kuvanje. Sve ovo naliti vodom skoro do vrha lonca i staviti da se kuva, uz blago ključanje, bar šest do osam sati. Za to vreme se kolenice potpuno raspadnu, voda uvri skoro za četvrtinu, a čorba dobije boju bele kafe. Kada je kuvanje završeno, proveriti da li je dovoljno slano i po potrebi dosoliti, zatim procediti tečnost a meso odvojiti od kostiju i sitno iseckati. Uzeti od prilike 3 činije srednje veličine, u svaku rasporediti meso i po čen ili dva manja čena sitno seckanog belog luka (ne preterivati sa količinom, da ne dominira ukus belog luka), naliti čorbom tako da debljina bude oko 4cm. Pihtije ostaviti preko noći da se stegnu na hladnom mestu ili u frižideru.

Nikako ne smeju da smrznu - tada su za bacanje!!!

Sa stegnutih pihtija kašikom skinuti sloj masnoće. Služiti ih uz tucanu papriku i limun.
Sastojci: 2 juneća papka, 1 suva svinjska kolenica, 1 sirova svinjska kolenica, beli luk, biber u zrnu, glavica crnog luka, so.

2 comments:

 1. Lep recept, zato ću ti nešto otkriti :-) Pihtije se odlično zamrzavaju! Samo je potrebno da se posle odmrzavanja malo prokuvaju.
  Godinama pihrije spremim za slavu ranije jer imam mnogo posla. Nikad nisu omašile. Ako hoćeš da ti pihtije budu bistre, pustiš ih da u početku vriju jako i skupljaš penu dok ne nestane a onda tek staviš biber da ne bi otišao sa penom.
  Ja kuvam juneće pihtije, noge, ribić i nekoliko sv, nogica zbog mirisa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala :-) na komentaru. Sugestija dobre domaćice je uvek korisna!

   Pihtije kuvam u manjim količinama i pojedu se u roku od par dana. Trik sa zamrzavanjem i prokuvavanjem posle odmrzavanja je svakako koristan kada se prave više od 3 dana unapred. Kada se prave za manji broj ljudi, nema potrebe za dodatnim koracima (zamrznes, odmrznes, prokuvas, ponovo ostavis da se stegnu...).

   Delete