Friday 11 February 2011

Tiramisu


Penasto umutiti 4 žumanca sa 4 kašike prah šećera. Mascarpone sir varjačom (ili mikserom na manjoj brzini), lagano izmešati sa žumancima i na kraju u masu dodati čvrsto ulupan šne od 2 belanca sa 2 kašike prah šećera.

Skuvati veliku šolju nes kafe sa 2-3 kašičice šećera i ostaviti da se ohladi. Po pravilu, trebalo bi upotrebiti oko 500ml kvalitetnog espresa, ali ako nemate aparat sasvim dobro će poslužiti instant kafa.
Kafa se može dodatno aromatizovati marsalom, rumom - a ne mora. Kafu izručiti u manji ali dublji sud, brzo potapati piškote, da se ne bi previše natopile i ređati u staklenu činiju 22x32cm. Nafilovati polovinom količine krema, ponovo poređati red piškota i drugu polovinu krema.

Tiramisu pokriti aluminijumskom folijom i hladiti nekoliko sati. Pre služenja obilno posuti kakaom (da bi se kakao ravnomerno rasporedio, može da posluži cediljka za čaj).

Sastojci: 4 jaja, 6 kašika šećera u prahu, 500g mascarpone sira, šolja hladne i zaslađene jače nes kafe ili 500ml espresa, veliko pakovanje piškota, kakao za posipanje.