Thursday 17 March 2011

Banaćanske obične krofne


U Banatu postoji tradicija pravljenja krofni, bez kojih ne može da prođe ni jedno okupljanje. Rumene, vruće, velike, šuplje, mirisne... krofne, umaču se u ćasu sa šećerom, što je naročito zabavno deci. Naravno, mogu da se posluže sa džemom, sa nekim čokoladnim kremom, posute šećerom u prahu zamirisanim vanilom ili jednostavno, bez ičega. Naučila sam da pravim krofne posmatrajući iskusne domaćice, pa isprobavajući kod kuće. Kiselo testo zahteva malo rutine i iskustva. Ako ne uspe "iz prve" nemojte se obeshrabriti, treba biti uporan i iznova pokušavati. Svaka domaćica ima neku svoju tajnu "caku" kako da krofne budu savršene, a ja ih pravim na ovaj način:


U 250ml mlake vode staviti kocku kvasca (40g) i šaku šećera, pa ostaviti da se kvasac rastopi. Kada je kvasac rastopljen, izručiti ga u vanglu za mešenje, dodati 250ml mlakog mleka, kašičicu soli i postepeno dodavati brašno u manjim količinama uz neprekidno mešenje rukom. Treba da se zamesi testo mekše nego za štrudlu, da bude glatko, vazdušasto i da se odvaja od ruku. Vanglu pokriti vlažnom krpom i ostaviti da testo naraste na tomplom mestu. Kada se zaprmina testa udvostručila, treba ga premesiti i izručiti na radnu površinu posutu brašnom. Testo grubo rastanjiti oklagijom u pravougaonik, poprskati ga mineralnom vodom ili premazati nakvašenom peruškom, preklopiti na pola uzduž, pa levu i desnu stranu jednu preko druge. Ostaviti da "odmori" 15ak minuta. Postupak sa prskanjem vodom i preklapanjem još jednom ponoviti. Ostaviti da odstoji još 15ak minuta.

Kada je testo "odmorilo", posuti ga brašnom i razviti koru debljine oko 1.5cm. Krofne vaditi čašom, ređati ih na krpu posutu brašnom i ostaviti da odstoje još desetak minuta, dok se ne zagreje mast za prženje. Trudite se da što manje testa otpadne i od njega ne treba praviti krofne. U šerpu, srednjeg prečnika, staviti dosta masti (da bude oko 3cm duboka, kada se rastopi) i zagrejati na najjače. Krofne spuštati na vrelu mast i pri tom prstom napraviti udubljenje sa donje strane. Kada porumene sa jedne strane, okrenuti i drugu. Pržene, rumene krofne vaditi na papirni ubrus da upije masnoću i vruće služiti... Ova količina je dovoljna za 4-5 osoba.

Svakako je daleko brže skoknuti do obližnje pekare, ali poseban je užitak kada se kuhinjom širi zvuk "cvrčale" masti i miris vrućih krofni. A tek ukus! Vredno je truda...

Sastojci: 250ml mleka, 250ml vode, šaka šećera, 1 kašičica soli, 40g kvasca (1 kocka), brašna po potrebi, mast za prženje, prilog (šećer, džem, krem...).