Sunday 6 March 2011

Vasina torta


Penasto umutiti 5 žumanaca sa 5 punih kašika šećera. Zatim dodati jednu kašiku brašna i 6 kašika samlevenih badema ili oraha. Posebno umutiti 5 belanaca sa prstohvatom soli u čvrst sneg, koji treba polako umešati u masu. Na kraju, dodati sok od jedne pomorandže. Okrugao kalup za tortu prečnika oko 26cm namazati mašću, posuti ga brašnom ili samo obložiti papirom za pečenje. Masu izručiti i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na oko 170 stepeni. Kada je torta pečena, izručiti je na odgovarajuću tacnu, ohladiti i filovati.

Fil: 125ml mleka spati u šerpu, zasladiti ga sa 7 kašika šećera i staviti da proključa na umerenoj temperaturi. Kada počne da vri, dodati 200g samlevenih oraha, sve ovo na ringli mešati par minuta. Poparene orahe skinuti sa šporeta i ostaviti da se prohlade. Zasebno penasto umutiti 4 žumanceta sa 4 kašike šećera, pa izmešati ova žumanca sa orasima. Na kraju, dodati struganu koru i sok od 1 pomorandže, 3 štangle rastopljene čokolade i 150g penasto umućenog maslaca. Sve ovo polako izmešati varjačom i nafilovati tortu. 

Preko fila od oraha treba staviti šaum. Vasina torta sa šaumom zna da bude suviše "otužna", zato umesto šauma stavim ulupanu slatku pavlaku. Ako koristite biljnu pavlaku, dovoljno je 500ml, a ako koristite punomasnu mlečnu slatku pavlaku onda 750ml.

Ukoliko ipak hoćete da ispoštujete originalni recept, šaum se pravi na ovaj način: 250g šećera sa dve čaše vode staviti u šerpu, da provri na umerenoj vatri i skuvati ga malo gušće nego za slatko. Od 6 belanaca umutiti čvrst sneg, pa u gusto skuvani sirup polako dodavati umućeni sneg (kašiku po kašiku) i neprestano mutiti na pari dok se masa ne zgusne. Kada je gotovo, sud sa masom skinuti sa pare i nastaviti mućenje mikserom dok se ne ohladi. Preko fila od oraha tortu nafilovati pripremljenim šaumom, a možete je ukrasiti po želji raznim ušećerenim voćem i slično.

Kada je gotova, Vasina torta treba da bude prilično visoka (svaki od slojeva treba da bude debeo oko 5cm). Zato, možete sve količine da uvećate za pola ili meru prilagodite veličini pleha. Bitno je da torta bude okrugla.

Sastojci:
Korica - 5 jaja, 5 kašika šećera, 1 kašika brašna, 6 kašika samlevenih badema ili oraha, sok od jedne pomorandže;
Fil - 125ml mleka, 7+4 kašika šećera, 200g samlevenih oraha, 4 žumanceta, kora i sok od 1 pomorandže, 3 štangle crne čokolade, 150g putera;
Šaum - 250g šećera, 2 čaše vode, 6 belanaca, ili 750ml punomasne mlečne slatke pavlake.
Napomena: Sok od pomorandže može da se izostavi iz korice, ili da se smanji količina. Ja volim da stavim malo soka i u koricu - stvar ukusa.