Wednesday 13 April 2011

Balkanski specijalitet

Izabrati lep komad svinjskog mesa mase oko 1kg (može krmenadla ali u komadu, sa ili bez kostiju, svinjski vrat u komadu, deo od plećke, pečenica...).
Meso natrljati sa 2-3 čena belog luka, a zatim i začinom od sušenog povrća. Možete dodati i začinsko bilje po ukusu (majčina dušica, ruzmarin), a ne mora.

Za pečenje odabrati dublju vatrostalnu ili drugu posudu koja nije mnogo veća od komada mesa.

Nekoliko glavica (oko 1kg) crnog luka dobro oprati i iseći na kolutove debljine 1cm. Luk ne treba ljuštiti jer sa ljuskom deluje rustično. Na dno posude sipati malo ulja, poređati pripremljene kolutove crnog luka, pa preko njega spustiti komad mesa. Meso obilno pobiberiti samo sa gornje strane, još malo posoliti, dodati seckanu feferonu, posuti sa dosta peršuna. Kada ste meso pripremili, potrebno je zaliti ga sa još malo ulja, 2dl vode i 3dl belog vina. Posudu za pečenje poklopiti ili prekriti aluminijumskom folijom. Peći bez žurbe, na umerenoj temperaturi (150 stepeni), uz povremeno prelivanje sokovima od pečenja. Kada je meso mekano, skinuti foliju i nastaviti sa pečenjem sve dok ne porumeni i dobije lepu koricu.

Vruće meso servirati u komadu, ili isečeno - uz pečeni luk, kuvani krompir preliven sokovima od pečenja i uz dosta sezonske salate. Ovakvo pečenje lepo izgleda posluženo na velikoj drvenoj dasci.

Druga varijanta za prilog je sledeća:

Desetak lepih, zdravih i ne mnogo velikih krompira dobro oprati pod mlazom vode, spustiti ih neoljuštene u pleh i staviti na sam pod rerne da se peku. Krompiru treba najmanje 45 minuta da se ispeče - zato je dobro staviti ga u rernu u trenutku kada skidate poklopac sa posude u kojoj se peče meso. Ovako će skoro istovremeno biti gotovo i meso, i krompir, a krompiru će prijati malo viša temperatura jer će se peći direktno na grejaču.

Od luka, koji se pekao sa mesom i koji je upio sve sokove i aromu začina, možete da napravite preliv za krompir koji će ličiti na grejvi sos. Luk ispasirati ili izblendirati i razrediti sokovima od pečenja. Sos ima malo neobičnu šućmurastu boju, ali je savršenog ukusa, pa uz krompir pečen u ljusci... Zamislite tu fantaziju na tanjiru! Salata je potpuno nepotrebna, mada neće ni da smeta.

Sastojci: 1kg svinjskog mesa u komadu (krmenadle sa ili bez kostiju, svinjski vrat u komadu, deo od plećke, pečenica i slično), 1kg crnog luka, 2-3 čena belog luka, so, začin od sušenog povrća, začini po ukusu (majčina dušica, ruzmarin), 3dl belog vina, 1 feferona, veza svežeg peršuna, ulje, biber.