Wednesday 7 November 2018

Saher torta (od Dude) - Sachertorte (another version)

Pre izvesnog vremena objavila sam post sa receptom za Saher tortu (18.4.2011.). U međuvremenu sam isprobala i ovu drugu varijantu u koju se dodaju i orasi. Oba recepta su odlična i proverena. Savetujem da isprobate oba i izaberete onaj koji za nijansu, više odgovara Vašem ukusu.


Penasto umutiti 250g putera sa 250g šećera i u to dodavati jedno po jedno, 9 žumanaca (uz neprekidno mućenje). Na pari rastopiti 4 štangle (80g) crne čokolade, dodati u masu. Umutiti u čvrst šne 9 belanaca sa prstohvatom soli. Pomešati masu od putera sa belancima, staviti 2 kašike prezli, 250g mlevenih oraha - sve lagano, varjačom izmešati, da se dobije ujednačena masa - koju treba izručiti u podmazan i brašnom posut pleh. Za podmazivanje plehova, najbolje je koristiti mast, a ukoliko ne biste da rizikujete, pleh obložite papirom za pečenje - sigurno se neće zalepiti. Ovo je mera za okrugli pleh prečnika oko 26cm ili pravougaoni pleh oko 20x30cm. Kora treba da bude debljine oko 5cm. Peći pažljivo, na umerenoj temperaturi (170°C) i paziti da se ne prepeče. Ako Vam se učini da će odozgo da zagori, a sredina je još uvek nepečena, pokrijte koricu papirom za pečenje i nastavite. Kao i obično, bocnite štapićem ili viljuškom da utvrdite da li je sredina pečena (ako izvučete čist štapić - gotovo je).

Pečenu tortu ostaviti par minuta da se prohladi i pažljivo izručiti na tacnu. Možete je horizontalno preseći na pola, pa po sredini namazati deblji sloj džema od kajsija (ili šipka) i preklopiti drugom polovinom. Ako se odlučite za ovu varijantu, za sečenje upotrebite oštar reckasti nož sa dužim sečivom (kao nož za sečenje hleba), ili strunu, ili konac za zube. Secite tako što ćete slobodnom rukom pridržavati gornji deo torte i laganim kružnim pokretima okretati tacnu na kojoj se nalazi. Samo pažljivo! Ponavljam, u ovom slučaju, džem se maže između dve kore, odozgo i okolo.

Da budem iskrena, suviše mi je stresno ovo sečenje, zato ga izbegavam. Tortu odozgo i sa strane namažem slojem džema (kajsija ili šipak). Bitno je da džem bude bez komada voća i ljuski, može malo da se zagreje i umuti kašikom da bi se lepše mazao.

Na kraju - glazura! Na pari rastopiti, uz neprekidno mešanje: 8 kašika šećera, 5 kašika vode, 80g putera, 110g čokolade. Glazuru sipati pažljivo, na jedan kraj, malo po malo, a onda tacnu blago iskositi i lagano okretati (kao kada u tiganj sipate masu za palačinke). Na ovaj način dobićete lepše izliven, ujednačen, sloj glazure. Neka slobodno curi i sa strane.

Svaka čokoladna glazura je lepa i u pitanju su male varijacije, a ja imam svoju omiljenu koju uvek pravim: Na pari rastopiti 125g putera, 120g kvalitetne crne čokolade, 3 kašike prah šećera i 3 kašike mleka. Bitno je da se glazura dooobro izmeša, da se ne bi formirale fleke od neotopljenog putera.

Gotovu tortu prelivenu čokoladom ostaviti na nekom hladnom mestu da se lepo ohladi i obavezno treba da odstoji 24h pre služenja. Hladno mesto ne podrazumeva frižider (da bi glazura ostala sjajna), ali ako nemate neki hladan špajz ili drugu prostoriju - stavite u frižider (glazura će biti mat). Može da se posluži uz umućenu slatku pavlaku. To je to... jednostavno, brzo se priprema, idealno za zaljubljenike u čokoladu.

Saher torta se obično ne ukrašava, ali deluje neodoljivo ako diskretno, bliže ivici, stavite svež, mali pupoljak bele ruže sa nekoliko listića - nikako poslastičarsku šećernu ružu, samo svežu!

Sastojci: 250g putera, 250g šećera, 9 jaja, 4 štangle crne čokolade, 2 kašike prezli, 250g mlevenih oraha; džem od kajsija ili šipka za premazivanje; za glazuru - 100g putera, 100g crne čokolade, 3 kašike prah šećera, 3 kašike mleka.

Sachertorte (another version - my dear Duda's recipe)  

Some time ago I posted a recipe for the Sacher cake (April 18, 2011). In the meantime, I have tried another variation, with walnuts. Both recipes are excellent and verified. You can try both and choose the one that like more.

Mix until fluffy 250g butter with 250g sugar. Add, one at a time, 9 egg yolks. Add 80g of melted dark chocolate. Beat 9 egg whites with a pinch of salt until stiff. With a spatula gently incorporate egg whites into the butter mixture. Add 2 tablespoons of bread crumbs and 250g of ground walnuts, and slowly mix with spatula, to get a uniform texture. Transfer into the baking pan, 26-28cm diameter, lined with parchment paper (to prevent sticking). The cake layer should be about 5cm thick. Bake carefully, at a 170°C. Make sure not to overbake. If it seems baked on the top and the center is still runny, cover the top of the cake with a baking paper and bake until set. As usual, prick it with a stick to see if the center is baked (if the stick comes out clean - it's done).

Take the cake out of the pan and leave it to cool completely. If you wish, cut it horizontally in half, and then spread one layer of apricot jam (or rose hip jam), cover with second cake layer. To be honest, this cutting is too stressful for me, so I avoid it. I only cover the top and sides of the cake with a layer of preserves. It is important the preserves to be without any lumps, so it should be warmed up and mashed with a back of the spoon, through a fine sieve. If the top of the cake is not perfectly flat, you can carefully trim the top.

At the end - glaze! On a double boiler melt 8 tablespoons of sugar, 5 tablespoons of water, 80g butter, 110g of dark chocolate. Pour the glaze carefully, to one end of the cake and slightly tilt and rotate the cake platter to completely cover the top and the sides of the cake. Let the glaze run naturally over the sides. This way you will get nice, uniform layer without using large quantities of chocolate (additional costs). 

I have my favorite chocolate glaze, which I use all the time: In a double boiler melt 125g butter, 120g quality dark chocolate, 3 tablespoons powdered sugar and 3 tablespoons milk. It is important to mix well all the ingredients with a hand whisk or a spatula. 

Let the Sachertorte cool in a cold place. Try to avoid fridge, because the chocolate glaze will lose it's shine. If you don't have such a cold place, put it in the fridge. Let the cake set for 24 hours before serving. It can be served with a whipped cream. That's it... it's simple, it's quickly prepared, ideal for chocolate lovers.

The Sachertorte do not need any decoration, but it would be irresistible if you put a delicate fresh white rose bud (with a few small green leaves), close to the edge of round cake. Use only fresh rose bud!

Ingredients: 250g butter, 250g sugar, 9 eggs, 80g dark chocolate, 2 tablespoons of bread crumbs, 250g ground walnuts; apricot or rose hip preserves; for glaze - 100g butter, 100g dark chocolate, 3 tablespoons powdered sugar, 3 tablespoons milk.