Monday 31 October 2011

Čorbast grašak

Sitno iseckati 2 glavice crnog luka srednje veličine i izručiti u šerpu - tufnastu (ako imate). Dodati oko 1kg svežeg ili smrznutog graška, 2-3 očišćene šargarepe isečene na kolutove, oko 500g mesa po izboru isečenog na kocke (svinjsko, pileće grudi, ćureće grudi ili drugo, junetina). Mogu da se stave i pileća krilca. Posoliti, naliti vodom "da ogrezne", poklopiti i strpljivo kuvati na "tihoj vatri" da se meso i grašak lepo ukrčkaju. Ne treba preterivati sa količinom vode. Bolje je u toku kuvanja dodati još malo, po potrebi, ako ispari.

Kada su se grašak i meso skuvali, a luk se pretvorio u kašu, grašak zapržiti. U tiganj sipati ulje da pokrije dno, dodati 3 kašike brašna i propržiti da malo porumeni. Zapršku skloniti sa ringle, dodati 2 kašike aleve paprike, promešati i izručiti u grašak koji lagano vri. Ako je potrebno, dodati još malo vode da biste podesili gustinu po sopstvenom ukusu, probati da li je dovoljno slano. Ostaviti još desetak minuta da se lagano krčka. Po želji, mogu da se dodaju i noklice (1-2 jaja, brašno, so - umesiti ređe testo i kašikom spuštati knedlice u grašak koji "šapuće").

Ko voli, može da doda kašiku kisele pavlake u tanjir. Uz čorbast grašak poslužiti kupus ili neku drugu salatu, i naravno, svež hleb za umakanje i da se tanjir omaže.

Napravite veću količinu, pa imate ručak za dva dana.

Sastojci: 1kg graška, 500g mesa po izboru (svinjsko, pileće grudi, ćureće grudi ili drugo, junetina, pileća krilca), 2 glavice crnog luka srednje veličine, 2-3 očišćene šargarepe, so, malo ulja, 2 kašike aleve paprike.