Wednesday, 28 March 2012

"Osinje gnezdo"

Još jedan zaboravljeni kolač iz bakine kujne. Osinje gnezdo je starinski naziv ove poslastice što podseća na saće. Možda zaslužuje i neko lepše ime, ali kad zamiriše iz rerne, niko više ne razmišlja o tome.

U 50ml mlakog mleka rastopiti 30g svežeg kvasca i kašičicu šećera. Ostaviti par minuta da kvasac počne da pluta po površini. Penasto umutiti 160g masti, ali ako nemate pri ruci svinjsku mast, slobodno upotrebite dostupnu kombinaciju - margarin ili puter. U umućenu mast, margarin ili puter dodati 3 žumanca, 2 velike kašike šećera, 1 kesicu vanilinog šećera i još malo mutiti mikserom ili varjačom, energično.
Zatim dodati 280g belog brašna, sve rukom umesiti. Testo pokriti vlažnom krpom i ostaviti oko 45 minuta na toplom mestu, da naraste. Ovakvo testo ne treba da udvostruči zapreminu kao klasično kiselo testo.

Dok testo odmara, napraviti fil. Staviti da provri pola šolje vode sa pola šolje šećera. Upotrebiti šolju zapremine oko 250ml. Kada provri, dodati 200g mlevenih oraha i još minut mešati na ringli. Na kraju dodati rum po ukusu, ostaviti da se dobro ohladi. Fil je takve strukture da može da se razmaže kašikom po površini testa.

Kada je testo naraslo, premesiti ga rukom, izručiti na površinu posutu brašnom i oklagijom rastanjiti u pravougaoni oblik, debljine oko 0.5cm. I površinu testa možete posuti brašnom, da se ne bi lepilo za oklagiju. Zatim nafilovati, srolati, pa seći na kolutove debljine prsta. Pužiće ređati u okruglu tepsiju podmazanu mašću. Počnite od sredine, da dobijete oblik cveta i obavezno između pužića napraviti razmak od oko 1cm jer će u toku pečenja malo da narastu. Od ove mase bude oko 20 pužića. Složen kolač ostaviti da odstoji u tepsiji dvadesetak minuta. Neposredno pred pečenje viljuškom umutiti jedno belance i odozgo, četkicom premazati kolač i posuti kristal šećerom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, da lepo porumeni.

Kolačiće poslužiti tople ili hladne, uz mleko, čaj, kafu... Odlični su i sutradan, za doručak ili užinu.

Sastojci: 50ml mleka, 30g svežeg kvasca (malo manje od kocke), 1 kašičica+2 kašike šećera, 160g masti (može i margarin ili puter), 3 žumanca, 1 kesica vanilinog šećera, 280g belog brašna; za fil - 1/2 šolje vode, 1/2 šolje šećera, 200g mlevenih oraha, rum po ukusu; za premazivanje - 1 belance i malo šećera za posipanje.

No comments:

Post a Comment