Friday 16 March 2012

Voćni rolat

Voćni rolat - kremast, jednostavan desert koji se brzo priprema. Istom brzinom se i pojede. Ali i za to postoji rešenje. Napravite dva!

Korica:
Penasto umutiti 7 celih jaja sa 7 kašika šećera. Kada se mute cela jaja, šećer se odmah doda i mućenje traje malo duže. U umućena jaja dodati 7 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna, 1 kašiku ulja i sve "ovlaš" (lagano) promešati varjačom. Masu izručiti u četvrtast pleh dimenzija oko 40x40cm koji je obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejaoj rerni na 170°C. Brzo se ispeče - proverite tako što ćete bocnuti viljuškom negde na sredini (ako izvučete čistu viljušku, znači da je gotovo). Kada je korica pečena treba je ostaviti par minuta da se prohladi, a zatim je lagano srolati ne skidajući papir za pečenje i ostaviti da se potpuno ohladi.
Na ovaj način korica se neće pokidati, neće se zalepiti i lakše će se srolati kada je nafilujete. Mnogo je jednostavnije nego da kricu izručite na kuhinjsku krpu i srolate sa sve krpom.

Fil:
Prvo skuvati beli krem. Staviti da provri 250ml mleka na umerenoj temperaturi. Za to vreme u većoj šolji pomešati, kao za puding, 125ml hladnog mleka, 3 kašike brašna, 3 kašike gustina, 6 kašika šećera, 2 kesice vanil šećera. Treba da bude lepo pomešano i bez grudvica. Ukoliko za aromatizovanje koristite šipku vanile, šipku presecite po dužini i nožem sastružite unutrašnji deo koji se doda direktno u mleko koje treba da provri. Kada mleko provri, dodati razmućen gustin, brašno i šećer. Smanjiti temperaturu i na tihoj vatri kuvati, uz neprestano mešanje. Skuvan, gust krem ostaviti da se potpuno ohladi. Treba da bude gušći od pudinga.

Posebno umutiti 125g putera sa 125g šećera u prahu i dodati u ohlađen beli krem. Sve zajedno umutiti mikserom.

Lagano odviti rolat, ne skidajući papir za pečenje. Celu površinu korice namazati filom. Duž jedne ivice poređati jednu za drugom, cele, oljuštene banane. Potrebno je 2-3 komada. Osim banana, može se upotrebiti i drugo voće, recimo jagode, maline, kivi, ananas... Voće mora da bude dobro oprano i osušeno. Rolat uviti, počevši od ivice gde su poređane banane. Naravno, dok motate nafilovan rolat, polako skidate papir za pečenje. Ostaviti ga u frižideru oko 1h, da se ohladi, a zatim preliti glazurom od čokolade. Nije neophodno da glazura savršeno pokrije ceo rolat. Za glazuru, na pari rastopiti 100g crne čokolade sa 100g putera, 3 kašike mleka i 3 kašike šećera u prahu i sve dobro izmešati.

Sastojci: za koricu - 7 jaja, 7 kašika šećera, 7 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna, 1 kašiku ulja, za krem - 375ml mleka, 3 kašike brašna, 3 kašike gustina, 6 kašika šećera, 2 kesice vanil šećera ili 1 šipka vanile, 125g putera, 125g šećera u prahu, za glazuru - 100g crne čokolade, 100g putera, 3 kašike mleka, 3 kašike šećera u prahu.