Wednesday 25 April 2012

"Crveni preliv za testeninu" iliti paštašuta, bolonjeze...

Ovaj recept pišem više kao podsetnik i da se slučajno ne bi desilo da ga tražite na blogu, a njega nema.
Oko 400g mesa po izboru (juneće, svinjsko) sitno iseckati ili samleti. Glavicu crnog luka sitno iseckati, narendati jednu šargarepu i manji komad celera, pa sve zajedno propržiti na malo maslinovog ili suncokretovog ulja da luk lepo smekša i postane staklast. Može da se doda i čen-dva belog luka, a ne mora. Kada je luk gotov, dodati meso i još malo propržiti.
U trenutku kada dodajete meso, može da prođe i po neki komad slaninice. Naliti čašom crnog vina, dodati paradajz, so, malo bibera, svež bosiljak, origano i ostaviti da se polako ukrčka na umerenoj temperaturi. Što se tiče paradajza, možete upotrebiti ono što imate pri ruci - sok od paradajza, pelat, pire od paradjza, oljušten i iseckan svež paradajz. Od toga zavisi koliko će vremena biti potrebno da se ukrčka sos. Ako se pitate da li će biti podjednako ukusno, ne brinite, biće dobro. Ko ne voli bosiljak ili origano, ne mora da ih upotrebi.
"Crveni preliv" je bolje poslužiti uz testeninu koja je takvog oblika da može da zadrži sos - mašnice, školjkice, "grkljančići", spirale, taljatele... Špagete nisu preterano zgodne, zato što komadići mesa skliznu na tanjir i onda treba da ih pecate viljuškom. I još nešto, za promenu, "crveni sos" možete da poslužite uz njoke, ili palentu.
Sastojci: Oko 400g mesa po izboru (juneće, svinjsko), 1 glavica crnog luka, 1 šargarepa, manji komad celera, maslinovo ili suncokretovo ulje, čen-dva belog luka, malo slaninice, 1 čaša crnog vina, so, malo bibera, svež bosiljak, origano, paradajz (sok, pelat, pire, oljušten i iseckan svež paradajz).