Wednesday 30 May 2012

Omlet na razne načine

Omlet - doručak, ručak ili večera za par minuta. Ako mu još dodate i pršutu, slaninu, neki fil, sveže povrće, sir... prava gozba. Dobar je izbor čak i kada dođu gosti, jer možete da ga poslužite za kratko vreme i bez mnogo muke. Osim toga, retki su oni koji ne vole pržena jaja.
Osnovna varijanta
Omlet se uvek pravi od 2-3 jaja, u zavisnisti od prečnika tiganja. Ako pravite više omleta, pravilo je da se za svaku porciju jaja mute posebno. Znači, ne treba od jednom umutiti 10 jaja pa pržiti 5 omleta. Nego posebno mutiti po dva jaja. Za prženje je najbolje upotrebiti zaboravljene tiganje od kovanog gvožđa prečnika oko 15-20cm.
Ne znam zbog čega su ovi tiganji zamenjeni teflonskim?! Ipak, imam utisak da se posuđe od kovanog gvožđa polako vraća u upotrebu i nadam se da će iz kuhinje izbaciti nezdravo "teflonsko".
U dublji tanjir ili činiju razbiti dva jaja, dodati prstohvat soli i malo bibera, energično umutiti viljuškom ili žicom. Ako želite da omlet bude vazdušastiji, može da se doda malo mleka ili vode, a ne mora. U tiganj staviti komad putera (veličine oraha) i uključiti ringlu na najjače. Kada se puter otopi i počne da se stvara pena, skoro da je promenio boju, brzo izručiti jaja i ravnomerno ih razliti po dnu. Ostaviti ih par sekundi da počnu da ključaju a zatim donjom stranom viljuške ili manjom varjačom energično mešati u krug nekoliko sekundi. Umesto mešanja može da se primeni i tehnika "energičnog drmusanja" tiganja napred-nazad, da bi se jaja lagano odlepila od dna. Omlet treba da bude kremast i ne sme da se pretera sa prženjem jer će u tom slučaju biti suv. Dakle, kada se jaja isprže sa donje strane, a odozgo ostanu delimično "živa", to jest kremasta - omlet je gotov. Jednu stranu tiganja odignuti sa ringle pod uglom od 45 stepeni, da se omlet srola i sklizne uz ivicu tiganja. Ako neće sam da se srola, polako ga donjim delom viljuške formirati (preklopiti). Tiganj skloniti sa ringle, nasloniti na ivicu tanjira, brzim pokretom izvrnuti omlet na tanjir. Posuti ga svežim seckanim peršunovim listom, odozgo preliti sa malo rastopljenog putera. Omlet poslužiti uz svež ili prepečen hleb. Kao prilog mogu da se upotrebe i razne namirnice koje imate u frižideru. Na primer: razne vrste sireva, kačkavalj, kajmak, paradajz, krastavac, paprika, zelena salata, mileram, šunka, slaninica, pršuta, kulen, domaća kobasica...
Ako se pravi filovani omlet, prvo treba pripremiti fil. Fili treba da ostane topao, pa ga zato do upoterebe držite na mlakoj ringli. U trenutku kada jaja izručite u tiganj, treba ih ostaviti da malo proključaju, onda ih energično promešati viljuškom (par puta u krug), na polovinu omleta staviti fil. I u ovoj varijanti jaja odozgo treba da ostanu "malo živa". Preko fila preklopiti drugu polovinu omleta, odignuti tiganj da masa sklizne do ivice i brzim pokretom izručiti u tanjir.
A evo i nekih ideja kako pripremiti "nadeve" za omlet!
Nadev sa pilećom džigericom
Na malo ulja propržiti sitno seckan crni luk sa malo soli, dodati krupno sečenu pileću džigericu, ispržiti. Gotov omlet obilno posuti rendanim kačkavaljem, seckanim peršunom, proprženim seckanim paradajzom bez semenki ili sa strane staviti čeri paradajz.
Nadev sa šampinjonima ili drugim pečurkama
Pečurke iseći na krupnije komade, propržiti na malo ulja, posoliti, pobiberiti. U ovoj varijanti, prilikom serviranja preko omleta staviti još malo fila, pa preliti sos od rastopljenog sira (kačkavalj ili plavi sir rastopiti u malo neutralne pavlake, na tihoj vatri), posuti rendanim kačkavaljem ili parmezanom, preliti rastopljenim puterom.
Sa šunkom ili pršutom
Kada se jaja izruče u tiganj i promešaju, jednu polovinu omleta obilno posuti iseckanom šunkom ili pršutom i iseckanim kiselim krastavčićima. Poslužiti uz par kugli kisele pavlake ili preko omleta narendati neki stariji sir (kozji, ovčiji, kravlji).
Još neki od nadeva:
- propržene kockice krompira+začinsko bilje.
- na puteru propržene kockice hleba (krutoni).
- propržene peruške mladog luka ili propržen praziluk.
- propržene kocke sočne, mesnate crvene paprike.
- propržene špargle ili središnji deo artičoke.
- Omlet može da se srola kao palačinka, iseče na trake i posluži uz pršutu, zelenu salatu isečenu na trake i začinjenu (ulje, so, biber, limunov sok). Sve posuti parmezanom.
Uz malo mašte, smislićete mnogo načina da pržena jaja svaki put imaju drugačiji ukus. Sigurni ste da su deca pojela zdrav, kvalitetan obrok. A umesto komentara "opet jaja za doručak!" dobićete zadovoljni osmeh na licima ukućana.