Wednesday, 27 June 2012

"Panj" torta

Panj torta je klasičan praznični francuski desert, koji je evoluirao u više varijacija. Evo jedne...
Priprema je prilično jednostavna, mada možda ne izgleda tako.
Penasto umutiti 9 žumanaca sa 150g šećera i ostaviti sa strane. Zatim umutiti 9 belanaca sa prstohvatom soli u čvrst šne. Umućena žumanca izručiti u posudu sa umućenim belancima, dodati 60g brašna i 90g mlevenih oraha pa sve lagano promešati varjačom. Masu izručiti u veći pleh dimenzija oko 40x40cm, koji je obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, paziti da se korica ne prepeče - uvek bocnite viljuškom ili čačkalicom da proverite. Pečenu koricu, dok je još topla, srolati, ne skidajući papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.

Ako nemate pri ruci veliki pleh, korcu možete da ispečete i u plehu dimenzija oko 20x30cm - u ovom slučaju količine treba smanjiti za trećinu, tj. napraviti koricu od 6 jaja, 100g šećera, 40g brašna i 60g mlevenih oraha. Rolat će biti malo tanji, ali podjednako ukusan. Naravno, i količinu fila treba smanjiti za jednu trećinu.
Dok se korica hladi, napraviti grijaž. U tiganju, na umerenoj temperaturi otopiti 90g šećera (bez mnogo mešanja). Kada se šećer rastopio, dobio lepu braon boju, dodati 90g mlevenih oraha, brzo promešati, skloniti sa ringle. Odmah izručiti na papir za pečenje, formirati tanak sloj i ostaviti da se ohladi. Ohlađen grijaž samleti na vodenici za orahe ili uviti u krpu, pa oklagijom izlupati da se lepo usitni.
Fil: Penasto umutiti 7 žumanaca sa 225g šećera, dodati 3-4 kašičice brašna i lagano varjačom izmešati. Staviti da provri 375 ml mleka na umerenoj temperaturi. U ključalo mleko, kao puding, dodati umućena žumanca sa šećerom i brašnom, neprestano mešajući žicom. Skuvati da se dobije gust krem. Krem ostaviti da se potpuno ohladi. U ohlađen krem dodati 375g prethodno umućenog putera. Fil podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo dodati samleveni grijaž, a u drugi deo dodati 150g rastopljene crne čokolade.
Ohlađenu koricu odviti, nafilovati žutim filom i ponovo uviti u rolnu, ali tako da istovremeno polako odlepljujete papir za pečenje. Papir za pečenje omogućava da se rolat lakše i čvršće uvije, ujedno sprečava da korica pukne.
Rolat spolja nafilovati čokoladnim filom, našarati viljuškom ili tupim nožem, da izgleda kao kora drveta. Oko panja poređati sveže grančice asparagusa, nekog četinara, sveže ribizle, maline... Može se malo posuti šećerom u prahu da izgleda kao zimski panj, sa malo snega. Ako imate vremena, od preostalih belanaca napravite masu za puslice pa formirajte i ispecite pečurkice, koje će poslužiti za ukrašavanje.
Mogu da se iseku ukoso dva kraća komada rolata, koja treba pričvrstiti pomoću čačkalica za preostali deo rolata, bočno, na gore. Ako se odlučite za ovu varijantu, prvo treba prikačiti ove kraće komade, pa tek onda celu tortu spolja nafilovati.
Može i bez svega ovoga. Naprosto, samo nafilujte rolat i poslužite!
Sastojci: za koricu - 9 jaja, 150g šećera, 60g brašna, 90g mlevenih oraha; za grijaž - 90g šećera, 90g mlevenih oraha; za fil - 7 žumanaca, 225g šećera, 3-4 kašičice brašna, 375 ml mleka, 375g putera, 150g crne čokolade. Od preostalih belanaca mogu da se naprave puslice-pečurke.

No comments:

Post a Comment